Endonezya'nın volkanoloji ajansı, cumartesi günü patlak veren ve Java adasının en yüksek dağının eteklerinde düzinelerce insanı öldüren patlamanın ardından köylülerin kalması için çok tehlikeli alanları belirlemek için Semeru Dağı yanardağına bir araştırmacı ekibi gönderiyor.
Afetten bu yana geçen günlerde, afet uyarı sisteminin etkinliği ve bazı köylerin taşınması gerekip gerekmediği konusunda sorular gündeme geldi.
Volkanoloji ve Jeolojik Tehlikeyi Azaltma Merkezi'nden (PVMBG) bir yetkili olan Ediar Usman, bir medya brifingine, bazı bölgelerin artık potansiyel olarak yaşamak için güvenli olmadığını söyledi.
''Gelecekte benzer bir felaketin yaşanması imkansız değil''
Jeolojik araştırma merkezinin başındaki Eko Budi Lelono, Reuters'e ekibin bu hafta gönderileceğini ve o şehrin yakınlarındaki Merapi yanardağını inceleyen Yogyakarta'dan uzmanların da yer alacağını söyledi. Endonezya'da tahmini 8,6 milyon insan , aktif bir yanardağın 10 km yakınında, ölümcül piroklastik akıntıların aralığında yaşıyor.
Cumartesi günkü patlamanın büyüklüğü birçok köylüyü hazırlıksız yakaladı, yanardağ kilometrelerce gökyüzüne bir kül bulutu fırlatıp aşağıdaki verimli yamaçlardaki köylere tehlikeli piroklastik akıntılar gönderirken düzinelercesi kaçamadı.
Afet azaltma ajansına göre, en az 34 kişi öldü, 22 kişi hala kayıp, binlerce kişi yerinden edildi. Patlama, bazı köyleri neredeyse tamamen metrelerce erimiş külün altına gömdü ve 100.000'den fazla ev kısmen hasar gördü veya yıkıldı.
Salı günü helikopterden en kötü etkilenen bölgeleri inceleyen Başkan Joko Widodo, farklı bölgelerde en az 2.000 evin yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi.
Semeru, Endonezya'daki 100'den fazla aktif yanardağdan biridir ve birden fazla tektonik plakanın üzerinde duran yüksek sismik aktivite alanı olan “Pasifik Ateş Çemberi” üzerinde yer alır.
Bu haber Reuters’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.