"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Dünya Filistin'e AB desteği: Mali reform ve dayanıklılık için 400 milyon euro yardım

Filistin'e AB desteği: Mali reform ve dayanıklılık için 400 milyon euro yardım

Avrupa Birliği (AB), Filistin Yönetimi'ne ekonomisini yeniden yapılandırması ve mali sürdürülebilirliğe destek olmak amacıyla 400 milyon euroluk mali yardım sağlayacak.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, Komisyon ve Filistin Yönetimi, acil durum mali desteği ile ekonomik toparlanma ve dayanıklılık programı ilkeleri üzerinde mutabakata vardı. Bu plan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının ardından zarar gören Filistin ekonomisini istikrara kavuşturmayı, reformları desteklemeyi ve mali sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyor.

Plan doğrultusunda öncelikle Filistin Yönetimi'nin en acil ihtiyaçlarını karşılamak ve reform gündemini desteklemek üzere kısa vadeli mali destek sağlanacak. Hibe ve kredilerden oluşan toplam 400 milyon euroluk destek, Filistin Yönetimi'nin reformlarının uygulanmasında kaydedilecek ilerlemeye bağlı olarak temmuz-eylül döneminde üç taksit halinde verilecek.

"FİLİSTİN BAĞIŞ KOORDİNASYON PLATFORMU"

Diğer bağışçıların finansmanına da ihtiyaç duyulacağı göz önünde bulundurularak, kısa vadeli mali desteğin sağlanması için 2024 sonbaharından 2026 sonuna kadar faaliyet gösterecek "Filistin Bağış Koordinasyon Platformu" kurulması planlanıyor. Komisyon, eylül başında bu öneri için yasa teklifi sunacak ve gerekli şartlar sağlandığında ödemeler yıl sonundan önce başlayacak.

Filistin Yönetimi'nin 2026'ya kadar bütçe dengesine ulaşması ve sonrasında uzun vadeli mali sürdürülebilirliği sağlaması amaçlanan çok yıllı destek programı ise sonbaharda başlayıp 2026'nın sonuna kadar devam edecek.

Plan kapsamında, Filistin Yönetimi'ne gümrük vergisi gelirlerinin düzenli olarak ödenmesi ve Filistinli işçiler üzerindeki erişim kısıtlamalarının kaldırılması da dahil olmak üzere İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki ekonomik ve mali ilişkilerin iyileştirilmesine katkıda bulunulacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, plana ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrailliler, Filistinliler ve tüm bölge, barış, güvenlik ve istikrarı hak ediyor. İki devletli çözüm, bunu sağlamanın en iyi yoludur. Bu ortak stratejiyle Filistin Yönetimi'nin reform çabalarını destekliyoruz." dedi.

Von der Leyen, işbirliğinin Batı Şeria ve Gazze'nin yeniden inşasını amaçladığını belirterek, "Birlikte, Batı Şeria'da ekonomik ve siyasi istikrarın ve Gazze'nin yeniden inşasının temellerini atıyoruz. Acil ve kalıcı bir ateşkese ihtiyacımız var ve ertesi gün için hazırlık yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *