"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Dünya Fransa ve İngiltere arasında göçmen sorunu

Fransa ve İngiltere arasında göçmen sorunu

Fransa deniz kurtarma çalışmalarını hızlandırdı, İngiltere ile göçmen ölümleri konusunda tartıştı.

Fransa perşembe günü yaptığı açıklamada, Londra ve Paris'in şişme botla Britanya'ya ulaşmaya çalışan 27 göçmenin ölümünü suçlamasıyla, yedek askerleri harekete geçirdiğini ve deniz kurtarma operasyonlarını hızlandırdığını söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Fransa'nın hatalı olduğunu söylemesi ve Fransa İçişleri Bakanı Gerald'ın İngiltere'yi "kötü göçmenlik yönetimi" ile suçlamasıyla ölümler, Brexit konusunda halihazırda anlaşmazlığa düşen ülkeler arasında daha fazla husumet yarattı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris'in eylemlerini savundu, ancak Fransa'nın birçok göçmen için yalnızca bir geçiş ülkesi olduğunu ve yasadışı göçle mücadele için daha fazla Avrupa işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Macron, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'i ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, "Güvenlik güçlerimizin gece gündüz seferber edildiğini çok net bir şekilde söyleyeceğim."dedi. Ama hepsinden önemlisi, Belçika, Hollanda, İngiltere ve Avrupa Komisyonu ile işbirliğini ciddi şekilde güçlendirmemiz gerekiyor” dedi.

Fransız yetkililer, bir gecede tutuklanan bir kaçakçının Almanya'dan bot satın aldığını ve birçoğunun İngiltere'ye giderken Fransa'nın kuzey kıyılarına ulaşmadan önce Belçika üzerinden geçtiğini söyledi.

HASSAS SİYASİ SORUN

Johnson, "Bazı ortaklarımızı, özellikle Fransızları, durumun hak ettiğini düşündüğümüz şekilde yapmaya ikna etmekte zorlandık" dedi. İngiltere, Calais yakınlarındaki Fransız kıyılarında ortak İngiliz-Fransız devriyeleri bulundurma teklifini yineledi.

İçişleri bakanı Priti Patel, "Daha fazla subayı yere koymak ve bölgeyi güvence altına almak için kesinlikle ne gerekiyorsa yapmak için Fransa ile çalışmayı teklif ettim, böylece savunmasız insanlar denize açılmaya elverişsiz teknelere binerek hayatlarını riske atmazlar." dedi.

Paris bu tür çağrılara direndi ve göç ve güvenliğin önemli konular olduğu cumhurbaşkanlığı seçimine beş ay kala fikrini değiştirip değiştirmeyeceği belli değil. Brexit kampanyacılarının seçmenlere Avrupa Birliği'nden ayrılmanın ülke sınırlarının kontrolünü yeniden kazanmak anlamına geleceğini söyledi.

Londra geçmişte, Paris göçmen akışını durduramazsa Fransa'nın sınır polisliğine mali desteği kesmekle tehdit etti.

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Fransa'nın Belçika, Hollanda, Almanya ve İngiltere'den içişleri bakanlarının yanı sıra Avrupa Komisyonu'nu Pazar günü Calais'te bir toplantıya davet edeceği belirtildi.

AB Göç Komiseri Ylva Johansson, bloğun sınır muhafız gücü Frontex'ten mali yardım ve yardım sunmak için Perşembe günü Darmanin ile konuşacağını söyledi.

'Korktuğumuz Bir Trajedi'

Kurtarma gönüllüleri ve insan hakları grupları, kaçakçılar ve göçmenlerin artan polis varlığından kaçınmak için daha fazla risk alması nedeniyle bu tür boğulma olaylarının beklendiğini söyledi.

Denizde insanları kurtaran gönüllü bir grup olan Calais bölgesi SNSM'nin başkanı Bernard Barron, "Bu bizim korktuğumuz bir trajediydi, bu bekleniyordu, alarmı çalmıştık" dedi. Ancak İngiltere, STK'ların ana taleplerinden birini reddetti.

Johnson'ın sözcüsü, Fransa'dan sığınma talebinde bulunmanın güvenli bir yolu olup olmadığı sorulduğunda, göçmenlerin Fransa'dan sığınma talebinde bulunmaları için güvenli bir yol sağlamanın yalnızca insanları tehlikeli yolculuklar yapmaya teşvik eden çekici faktörleri ekleyeceğini söyledi.

"İnsanlar Fransız kıyılarına ulaşmadan önce yasadışı göçü ele almamız gerekiyor" dedi.

BBC'ye göre hükümet verilerine dayanarak, Kanalı geçen göçmen sayısı 2020'de 8.461 ve 2019'da 1.835'ten 2021'de şimdiye kadar 25.776'ya yükseldi.

Fransız yetkili, çarşamba günkü felaketten önce, bu yıl İngiltere'ye ulaşmaya çalışırken 14 kişinin boğulduğunu söyledi. 2020'de yedi kişi öldü ve ikisi kayboldu, 2019'da dört kişi öldü.

 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *