"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2436 %-0.1
37,0850 %0.25
2.297.670 %0.739
3.013,79 0,70
Ara
İşçi Haber Dünya Fransa'da olimpiyat kaosu: Üç tren hattı kundaklandı!

Fransa'da olimpiyat kaosu: Üç tren hattı kundaklandı!

Bu sabah saatlerinde Paris’teki hızlı tren ağında büyük bir sabotaj gerçekleştirildi. Üç ayrı hat kundaklanarak yangın çıkarıldı.

Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılışına saatler kala, Fransa'da tren hatlarının "kötü niyetli eylemler" nedeniyle büyük ölçüde kesintiye uğradığı bildirildi. Fransız ulusal demiryolu şirketi SNCF, Olimpiyatlar öncesinde yaşanan aksaklıklar hakkında X hesabından bir açıklama yaptı.

SNCF'nin açıklamasına göre, Fransa'nın Atlantik kıyısı, kuzeyi ve doğusundaki tren seferleri "kötü niyetli kişilerin eylemlerinden" etkilendi. Ayrıca, Belçika'ya ve Londra'ya giden trenlerde de aksaklıklar meydana geldi. Açıklamada, "yüksek hızlı tren ağını aksatmayı amaçlayan büyük bir saldırının" ardından birçok trenin başka hatlara yönlendirildiği ya da iptal edildiği belirtildi. Yolculara, olası aksaklıklardan etkilenmemeleri için yolculuklarını ertelemeleri ve istasyonlara gitmemeleri tavsiye edildi.

EYLEMLER "KUNDAKLAMA" OLARAK TANIMLANDI

SNCF'nin sosyal medya hesabından yapılan yeni açıklamada, trenlerin devre dışı kalmasına neden olan eylemler "kundaklama" olarak tanımlandı. Saldırı sonucunda 800 bin yolcunun etkilendiği belirtildi. Fransa Ulaşımdan Sorumlu Bakan Patrice Vergriete, düzenlediği basın toplantısında, olayın kasıtlı olduğunu ve "zamanlaması, olay yerindeki yangın çıkarıcı cihazlar gibi unsurların" kundaklamayı işaret ettiğini söyledi. Vergriete, eylemleri şiddetle kınadığını ifade etti ve SNCF ekiplerine teşekkür etti.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal da SNCF tesislerine yönelik sabotaj eylemlerini kınayarak, itfaiyecilere ve SNCF çalışanlarına teşekkür etti. Attal, istihbarat ve kolluk kuvvetlerinin failleri bulma ve cezalandırma amacıyla seferber olduğunu belirtti.

HAVALİMANI TAHLİYE EDİLDİ

Tren hatlarındaki aksaklıklar sürerken, Fransa-İsviçre sınırındaki Basel-Mulhouse-Freiburg Havalimanı güvenlik gerekçesiyle tahliye edilerek geçici olarak kapatıldı. Eurostar şirketi, Paris ve Londra arasında sefer yapan trenlerin olumsuz sinyalizasyon koşulları nedeniyle farklı hatlar üzerinden sefer yapmaya başladığını açıkladı. Bazı seferler iptal edildi ve yolcular, gelişmeler hakkında e-posta, mesaj ve Eurostar'ın internet sitesi aracılığıyla bilgilendirildi. Yolcuların seferlerini ücretsiz değiştirme veya biletlerini iade etme hakkına sahip olduğu belirtildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Fransa'nın yıllardır hazırlık yaptığı Olimpiyat Oyunları’nın açılış gününde tren hatlarına yönelik sabotaj, geniş yankı uyandırdı. Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera, Olimpiyatlar'ı sabote etmek isteyenleri kınayarak, bu eylemlerin ülkeye zarar verdiğini belirtti. Eski Ulaştırma Bakanı Clement Beaune, sabotajcıları kınayarak, toplu taşıma çalışanlarına teşekkür etti. Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi ve Pays de la Loire Bölgesi Başkanı Christelle Morançais da sabotajı şiddetle kınayarak SNCF ekiplerine desteklerini ifade etti.

Hauts-de-France Bölgesi Başkanı Xavier Bertrand, sabotajın faillerinin bulunması gerektiğini belirtti. Paris Savcılığı, tren hatlarına yönelik kasıtlı saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *