"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2965 %-0.01
37,0546 %0.09
2.288.892 %-1.294
2.997,47 0,16
Ara
İşçi Haber Dünya Gazze ateşkesi tehlikede: Netanyahu ve Hamas anlaşmazlığı tırmanıyor

Gazze ateşkesi tehlikede: Netanyahu ve Hamas anlaşmazlığı tırmanıyor

Hamas ve İsrail, ateşkes müzakerelerine dair yeni açıklamalarda bulundu. Hamas, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve esir değişim anlaşmasının önünde engeller koyduğunu iddia etti. Netanyahu ise Gazze'de ateşkes anlaşmasına eklediği şartlarda ısrar edeceğini belirtti.

Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Netanyahu'nun yeni şartlar öne sürerek anlaşmayı engellediğini ifade etti.

Hamas'ın açıklamasına göre, Netanyahu'nun yeni şartları, arabulucu tarafları zor durumda bırakıyor. Ayrıca, Netanyahu'nun kalıcı ateşkesi ve geri çekilmeyi reddettiği, Gazze'yi ikiye bölen Netzarim Koridoru, Refah Koridoru ve Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda işgalin devamını istediği belirtiliyor. Hamas, esir değişimine ilişkin yeni maddelerin de anlaşmaya eklendiğini ve Netanyahu'nun bu süreçte arabulucuları zora sokarak esirlerin güvenliğinden sorumlu olduğunu vurguladı.

NETANYAHU'NUN EK MADDELERİ ATEŞKESİ ZORLAŞTIRIYOR

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinde, Philadelphi Koridoru'nun kontrolü ve İsrailli esirlerin serbest bırakılması konularında ısrarcı olacağını belirtti. Netanyahu, bu ek maddelerin savaşı sonlandırma hedeflerine hizmet edeceğini savundu. Ayrıca, Netanyahu'nun müzakerelerden bilgi sızdıranları suçlayarak, anlaşmanın bu nedenle zarar gördüğünü iddia etti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Netanyahu ile bu konularda görüşmek üzere İsrail'e yapacağı ziyaret ise dikkatle bekleniyor.

Doha'da 15-16 Ağustos'ta gerçekleştirilen müzakerelerde, Hamas ve İsrail arasında esir takası ve Gazze'de ateşkes sağlanması için görüşmeler yapılmıştı. Hamaslı yetkililer, müzakerelerde ABD Başkanı Joe Biden'ın önerdiği şartların yer almadığını belirtti. Netanyahu ise müzakerelerde 27 Mayıs prensipleri adı altında Hamas'a uluslararası baskı yapılmasını talep etti. Bu prensipler, Philadelphi Koridoru'nun İsrail kontrolünde kalması ve Gazze'ye yönelik olası saldırılar için İsrail'in haklarını saklı tutmasını içeriyor. Mossad Direktörü David Barnea ve Savunma Bakanı Yoav Gallant ise bu ek maddelerin anlaşmayı zorlaştıracağını Netanyahu'ya iletti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *