"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.393.250 %0.193
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Dünya Gazze'de soykırım sürüyor! Can kaybı 30 bin 717'ye yükseldi

Gazze'de soykırım sürüyor! Can kaybı 30 bin 717'ye yükseldi

İsrail'in halkı aç ve susuz bıraktığı Gazze'de son 24 saatteki saldırılarda 86 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin sayısı 30 bin 717'ye yükseldi.

İsrail'in Filistin'de Gazze şeridine yönelik saldırıları 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana aralıksız devam ediyor. Gazze'de İsrail ordusunun saldırılarının yanı sıra sivil halkın gıdaya erişimi de engelleniyor. 

İsrail'in, halkı zorla aç ve susuz bıraktığı abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda can kaybı son 24 saatte 86 artarak 30 bin 717'ye yükseldi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 152 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte 86 Filistinliyi öldürdüğü belirtilen açıklamada, toplam can kaybının 30 bin 717'ye yükseldiği aktarıldı.

Son saldırılarda 113 Filistinlinin yaralanmasıyla toplam yaralı sayısının 72 bin 156'ya çıktığı kaydedildi.

İsrail güçlerinin, Han Yunus ve Gazze'nin kuzeyinde bugüne kadar 348 sağlık personelini öldürdüğü, 269 sağlık personelini de alıkoyduğu kaydedildi.

Açıklamada ayrıca İsrail'in Gazze'de son 24 saatte "9 katliam" gerçekleştirdiği, enkaz altında ve yol kenarlarında hâlâ ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.

SOYKIRIM NEDİR?

Soykırım belirli bir etnik, ırksal, dinî ya da ulusal grubun üyelerinin grubun bütününün ya da bir bölümünün ortadan kaldırılması amacıyla yok edilmesini ifade eder. Kitlesel öldürme ile uygulanabileceği gibi grubun üyelerine bedensel ve zihinsel hasar verilmesi, grubun yaşam koşullarının grubun bütününe ya da bir kısmına getireceği fiziksel yıkım hesaplanarak kasti olarak bozulması; grup içinde doğumları engelleyecek yöntemlerin uygulanması ve çocukların zorla bir gruptan alınıp bir diğerine verilmesi ile de gerçekleştirilebilir.

Etnik temizlik ise belirli bir coğrafyayı etnik olarak homojenleştirmek için bir etnik ya da dinî grubun zorla veya korkutma ile yerinden edilmesine denir. Soykırımdan farklı olarak etnik temizlik her zaman toplu ölümleri kapsamayabilir. Cinayet, işkence, keyfi tutuklama ve gözaltına alma, tecavüz ve cinsel saldırı, zorla yerinden etme ve sivilleri gettolarda hapsetme gibi yöntemler kullanılarak yapılabilir.

TARİHTEKİ İLK SOYKKIRIM NE ZAMAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ?

MÖ 146’da Kartaca’nın Roma İmparatorluğu tarafından yok edilmesi tarihteki ilk soykırım olarak bilinse de terim ilk olarak 1944 yılında 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanya’sında Yahudilerin kitlesel bir şekilde öldürülmelerini tanımlamak için kullanılmıştır. 1948 yılında Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nde hukuksal tanımı yapılmıştır. Etnik temizlik terimi ise ilk kez 1991 yılında Bosnalı Müslümanların Sırplar tarafından zorla göç ettirilmesi ve öldürülmesi için kullanılmıştır. BM Genel Kurulu 1992 yılında etnik temizliği bir çeşit soykırım olarak ifade etmiştir.

Yahudi soykırımı ya da Holokost'un dehşetine tanık olan ve bir erkek kardeşi hariç bütün ailesi öldürülen Dr. Lemkin hayatı boyunca, jenosit yani soykırım kavramının uluslararası hukuk tarafından bir suç olarak tanımlanıp kabul edilmesi için mücadele etti.

Onun çabalarının da katkısıyla 1948 yılının Aralık ayında Birleşmiş Milletler Soykırım Konvansiyonu kabul edildi ve 1951 yılının Ocak ayında yürürlüğe girdi.

Konvansiyonun 2. maddesi soykırımı, "bir ulusal, etnik, ırksal ya da dini grubu tamamıyla ya da kısmen yok etme amacı ile işlenen aşağıdaki fiillerden herhangi biri" diye tarif edip bunları şöyle sıralıyor:

  • Grup mensuplarını öldürmek
  • Grup mensuplarına fiziki ya da zihni olarak ciddi zarar vermek
  • Gruba onu kısmen ya da tamamen fiziksel olarak yok edeceği hesaplanan yaşam koşulları dayatmak
  • Grup içinde doğumları önleyecek önlemler uygulamak
  • Grubun çocuklarını alıp başka bir gruba vermek

Konvansiyon ayrıca altına imzasını atan devletlere soykırımı önleme ve cezalandırma konusunda genel bir sorumluluk veriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *