BM iklim uzmanları bugün yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ve aşırı hava koşullarının dünya ekonomisine zarar verdiğini söyledi. Beraberinde ise kontrol edilmediği takdirde gıda fiyatlarını artırırken ticaret ve işgücü piyasalarını alt üst edeceğini vurguladı. Bu durumun milyonları yoksulluğa sürükleyeceği konusunda uyardı.
Açıklama, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) "Herkes için yaşanabilir ve sürdürülebilir bir geleceği güvence altına almak için kısa ve hızla kapanan bir fırsat penceresi kalacak" sonucuna varan bir raporunun parçası.
İklim bilimi üzerine en son küresel fikir birliği olan rapor, ülkeler küresel sıcaklıklardaki artışı tetikleyen karbon emisyonlarını dizginlemede başarısız olsa bile, iklim değişikliğinin dünyayı bilim adamlarının tahmin ettiğinden daha hızlı etkilediğini açıkça ortaya koydu.
Rapor özetinde, "İklime maruz kalan sektörlerde, tarım, ormancılık, balıkçılık, enerji ve turizme bölgesel etkiler ve açık hava işgücü verimliliği yoluyla iklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik zararlar tespit edildi" denildi.
Tarımsal üretkenlikteki değişiklikler, insan sağlığı ve gıda güvenliği üzerindeki etkiler, evlerin ve altyapının tahrip edilmesi, mülk ve gelir kaybı, toplumsal cinsiyet ve sosyal eşitlik üzerinde olumsuz etkilerle bireysel geçim kaynakları etkiledi.
Farklı metodolojilere dayanan çok çeşitli mevcut tahminlere işaret ederek, küresel çıktı terimlerindeki etkiyi nicelleştirmemeyi seçti. Ancak orantısız zararın daha fakir, daha savunmasız ekonomiler tarafından hissedileceğini söyledi.
Raporda, "İklim değişikliğinden kaynaklanan toplam ekonomik zararlarda önemli bölgesel varyasyonun, gelişmekte olan ülkeler için genellikle gelirin bir parçası olarak daha yüksek olan kişi başına tahmini ekonomik zararlarla öngörüldüğü" sonucuna varıldı.
"Yüksek kırılganlık-yüksek ısınma senaryosu" olarak adlandırdığı senaryoya göre, 2050 yılına kadar düşük gelirli ülkelerde iklim değişikliği nedeniyle 183 milyona kadar ek insanın yetersiz besleneceği tahmin ediliyor.
Rapor, yükselen dünya akaryakıt fiyatları ve enflasyonun ortasında, bazı politikacıları daha temiz enerji kaynaklarını teşvik etme çabalarına direnmeye iterek, bunun yalnızca en yoksulların genel yaşam maliyetini artıracağını öne sürüyor.
Bununla birlikte, IPCC raporu, artan sıcaklıklarla mücadele etmek için hiçbir şey yapmamanın enflasyonist risklerine odaklandı ve özellikle açık havadaki ısı stresinin tarım işçiliğini nasıl daha az üretken hale getireceğini veya tarım işçilerini başka sektörlere kaydırmaya teşvik edeceğini belirtti.
Bunun, gıda üretiminin azalması ve gıda fiyatlarının yükselmesi gibi olumsuz sonuçlara yol açacağını, bunun da yoksulluğun artmasına, ekonomik eşitsizliklere ve şehirlere gönülsüz göçe yol açacağını da sözlerine ekledi.
Bu haber ANews'dan alınmıştır.