İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi salı günü gaz ihracatçılarına ABD'nin Tahran'a dayattığı gibi "acımasız" yaptırımlardan kaçınmalarını söyledi ve hükümeti İran'ın dünya güçleriyle 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
Raisi, Doha'da bir gaz ihracatçıları konferansına verdiği demeçte, "Bu forumun üyeleri bu yaptırımları tanımamalı çünkü bugünün dünyasında yaptırımların etkili olmayacağını görüyoruz." diye belirtti.
Reuters geçen hafta, İran'a kapsamlı yaptırımları yeniden uygulayan dönemin ABD Başkanı Donald Trump tarafından 2018'de terk edilen nükleer anlaşmayı canlandırmak amacıyla aylarca süren dolaylı görüşmelerin ardından bir ABD-İran anlaşmasının Viyana'da şekillendiğini aktardı.
İran'ın dünya güçleriyle 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için şekillenen bir ABD-İran anlaşması, her iki tarafı da tam uyumlu hale getirmek için karşılıklı adımların aşamalarını ortaya koyuyor ve ilki, petrol yaptırımlarından muafiyetleri içermiyor, diplomatlar dile getirdi.
İran, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden elçiler, orijinal anlaşmanın geçerliliğini yitirmeden önce zamanın tükenmekte olduğuna dair Batılı uyarılar arasında hala taslak anlaşmanın ayrıntılarını müzakere ediyor. Delegeler, metnin çoğunun çözüldüğünü, ancak bazı çetrefilli meselelerin devam ettiğini bildirdi.
İran ve dünya güçleri arasındaki 2015 anlaşması, Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında, isterse nükleer silahlar için malzeme geliştirmesini zorlaştırmak için Tahran'ın uranyum zenginleştirmesini sınırladı.
Kabine sözcüsünün açıklaması
Kabine sözcüsü Ali Bahadori Jahromi, devlet tarafından işletilen bir web sitesinde canlı yayınlanan bir haber brifinginde, "İran'ın nükleer anlaşmadan ekonomik çıkarlarına darbe vuran her türlü yaptırım kaldırılmalıdır." diye söyledi.
2019'dan bu yana Tahran, zenginleştirilmiş uranyum stoklarını yeniden inşa ederek, daha yüksek bölünebilir saflıkta rafine ederek ve üretimi hızlandırmak için gelişmiş santrifüjler kurarak anlaşmanın sınırlarının çok ötesine geçti.
İran, ABD'nin anlaşmadan bir daha çıkmayacağına dair yasal güvence talep etmişti, ancak Washington, ABD Başkanı Joe Biden'ın bunları sağlamasının imkansız olduğunu bildirdi.
Anlaşmanın taslak metninde, Güney Kore bankalarındaki İran fonlarındaki milyarlarca doların dondurulması ve İran'da tutulan Batılı mahkumların serbest bırakılması da dahil olmak üzere diğer konulara da değinildi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.