"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5644 %0.24
36,0554 %-0.5
3.415.548 %0.73
3.000,91 1,31
Ara
İşçi Haber Dünya Japonya Parlamentosu'nda Çin kararı

Japonya Parlamentosu'nda Çin kararı

Japonya parlamentosu Çin'de insan haklarına ilişkin kararı onayladı.

Japonya parlamentosu salı günü Çin'deki "ciddi insan hakları durumu" olarak adlandırdığı duruma ilişkin nadir bir kararı kabul etti ve hükümetten durumu rahatlatmak için adımlar atmasını istedi.

Japonya, Çin'in insan hakları durumuyla ilgili endişeler üzerine ABD liderliğindeki bir diplomatik boykotun ardından, Tokyo hareketini açıkça bu şekilde etiketlemekten kaçınsa da, yaklaşmakta olan Pekin Kış Olimpiyatları'na bir hükümet heyeti göndermeyeceğini zaten duyurdu.

Ekim ayında göreve başlamasından bu yana, Başbakan Fumio Kişida birçok kez Japonya'nın gerektiğinde Çin ile konuşmaktan çekinmeyeceğini söyledi ve Kasım ayında eski savunma bakanı General Nakatani'yi insan hakları konusundaki yardımcısı olarak atadı.

Alt meclis tarafından kabul edilen kararda, uluslararası toplumun, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Tibet ve Hong Kong'daki gözaltı ve din özgürlüğünün ihlali gibi konularda endişelerini dile getirdiği belirtildi.

Kararda neler yazıyordu ?

Kararda, "İnsan hakları sorunları sadece iç meseleler olamaz, çünkü insan hakları evrensel değerlere sahiptir ve uluslararası toplum için haklı bir endişe konusudur. Bu oda, ciddi insan hakları durumunun sembolize ettiği statükodaki değişiklikleri uluslararası toplum için bir tehdit olarak kabul ediyor" dedi.

Çin dışişleri bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, kararın "gerçekleri görmezden geldiğini, Çin'in insan hakları durumuna kötü niyetli bir şekilde iftira attığını, uluslararası hukuku ve uluslararası ilişkileri düzenleyen temel normları ciddi şekilde ihlal ettiğini, Çin'in içişlerine büyük ölçüde müdahale ettiğini ve doğası gereği son derece korkunç olduğunu" söyledi.

Açıklamada, Japonya diğer ülkelere karşı bir savaş başlattığında sayısız suç işlediğini de sözlerine ekledi. Kyodo tarafından çekilen bu fotoğrafta, Japonya parlamentosu 1 Şubat 2022'de Japonya'nın Tokyo kentindeki parlamentonun alt kanadında Çin'deki insan haklarına ilişkin kararı kabul ederken, milletvekilleri desteklerini göstermek için ayağa kalktılar.  


ABD Başkanı Joe Biden, Aralık ayında Çin'in Sincan bölgesinden zorla çalıştırma endişeleri nedeniyle ithalatı yasaklayan yasa yasasını imzaladı. Washington, Pekin'in Uygur Müslüman azınlık soykırımına yönelik muamelesini etiketledi.

Çin iddiaları reddediyor

Çin, aynı zamanda güneş panelleri için dünya malzemelerinin çoğunu da sağlayan büyük bir pamuk üreticisi olan Sincan'daki suistimalleri reddediyor.

Jiji haber ajansı, iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) muhafazakar kanadının, hükümette potansiyel bir ekonomik etki konusunda endişeler olmasına rağmen, 4 Şubat'ta Pekin Kış Olimpiyatları'nın açılışından önce kararın kabul edilmesini istediğini söyledi.

LDP içinde Çin'e yaklaşım konusunda uzun süredir birbiriyle çatışan görüşler var. Partinin daha muhafazakar kanadı Çin politikası konusunda şahin ve öncelikle savunma meseleleriyle ilgili olarak görülüyor. Partinin diğer üyeleri, Japonya'nın komşusuyla derin ekonomik bağlarını korumaya itti.

Parlamento kararı, Japon hükümetini sorunu çözmek için uluslararası toplumla birlikte çalışmaya çağırdı.

"Hükümet, resmin tamamını kavramak için bilgi toplamalı, uluslararası toplumla işbirliği içinde ciddi insan hakları durumunu izlemeli ve kapsamlı rahatlatıcı önlemler uygulamalıdır."

Karar, metnin hiçbir yerinde doğrudan "Çin" kelimesini kullanmadı ve olası bir ikili ekonomik ilişkileri kapatmak için "insan hakları durumu" yerine "insan hakları ihlali" gibi ifadelerden kaçındı. Japonya, Çin'e yalnızca bir üretim merkezi olarak değil, aynı zamanda otomobillerden inşaat ekipmanlarına kadar çeşitli ürünler için bir pazar olarak da güveniyor.

Bu haber Reuters'dan Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *