"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Dünya Kiev'deki çocuklar savaşın travmasıyla karşı karşıya!

Kiev'deki çocuklar savaşın travmasıyla karşı karşıya!

Kiev'deki çocuk hastanesi savaşın 'korkunç' travmasıyla karşı karşıya kalıyor.

Ukrayna'daki savaşın dehşeti, Kiev'deki Okhmatdyt çocuk hastanesinde yeşil balon köpekle oynayan 13 yaşındaki Volodymyr'in boş ifadesinde görülebilir.

Babası ve kuzeni, Rusya'nın işgalinden iki gün sonra arabalarına açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti . Volodymyr çenesinden, sırtından, kolundan ve bacağından vuruldu.

34 yaşındaki bitkin görünen annesi Natalia, karanlık bir odada oğlunun yanında bir yatakta otururken, "Henüz yürüyemiyor, ancak doktorlar ona daha sonra ayaklarının üzerine basabileceğini söylediler" diyor. .

Savaştan önce, dünyanın herhangi bir yerindeki gençlerin yapabileceği şeyleri severdi - telefonla oynamak ve köpeğini yürüyüşe çıkarmak.

Şimdi yatakta kayıtsız bir şekilde oturuyor, çenesinden yüzünün üzerinde gevşekçe sarkan boyalı sarı saç çizgisine kadar rengarenk bir yara izi uzanıyor.

Bugün "iyi" olduğunu fısıldıyor, ancak doktorlar hastanede üç hafta kaldıktan sonra Volodymyr'in hala daha fazla ameliyatla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

AFP gazetecilerine, getirildiğinde yüzündeki yaranın bir cep telefonunda grafik bir resmini gösteriyorlar.

Rus keşif kuvvetleri Kiev'e girmeye çalıştığında, ailenin mavi Lada arabası bir silahlı çatışmada yakalandığında, savaş sadece iki günlüktü.

Annesi kolunu ovuşturarak, "Kimin vurduğunu anlayamadık. Her şey biter bitmez ayrıntıları öğreneceğiz. Cezalandırılacaklar" diyor.

O da yaralandı. "Yaralarım iyileşecek ama kocamı diriltemiyorum, yeğenimi de diriltemiyorum. Altı yaşındaydı."

'GERÇEKTEN KORKUNÇ'

Ukrayna'nın en büyük çocuk hastanesi savaşın travmasını yaşıyor.

Çocuk doktoru Svitlana Onysko, "Gerçekten korkunç, zorlayıcı, korkunç" diyor.

"Hastanede yaşıyoruz, eve gitmiyoruz; günün, gecenin, sabahın, akşamın her saatinde 7/24 hizmetinizdeyiz, çocuklara yardım etmek için acele ediyoruz ve bu gerçekten korkunç ve zor. Bunlar çocuk olduğu için psikolojik ve ahlaki olarak zor. Ama biz yetişkinler için de zor çünkü bu bir savaş."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin , işgalinin Ukrayna'yı "askerden arındırmak ve nazilikten arındırmak" anlamına geldiğini, ancak ülkedeki sivillerin üzerindeki zararın ağır olduğunu söyledi.

Kiev şimdiye kadar en kötü Rus bombardımanından kurtuldu, ancak şehir yönetimi başkentte dört çocuğun öldüğünü ve 16'sının yaralandığını söylüyor.

Çoğu tedavi için Okhmatdyt'e getirilir. Personel, anıların onları rahatsız ettiğini söylüyor.

Olga isimli anne, Kiev'de apartmanlarına isabet eden ve yakındaki bir anaokuluna zarar veren bir merminin ardından bir aylık bebeğine kalkan oldu. Doktorlar, Olga'nın vücudundan çok sayıda şarapnel parçası çıkardı ve kocasının yaralı bacağını tedavi etti.

Kiev'deki bir grevde şarapnel yarası alan dört yaşındaki sarışın bir çocuk sedyeyle içeri girdi. Ve başkentin hemen dışındaki bir kasaba olan Hostomel'de bir füze saldırısında annesi ölen bir patlamada bacakları yaralanan altı yaşındaki kız çocuğu.

'DUYGULARIMIZI AYIRTIN'

Hastanenin yenidoğan ünitesine tek kurşunla şarapnel isabet etti.

Savaşın ilk günlerinde, hava sirenleri çaldığında anneler ve bebekler bodruma sığınmak zorunda kaldılar.

Hastanenin çalışkan personeli, ortopedi cerrahı Vlasii Pylypko'nun "korkunç yaralanmalar" olarak adlandırdığı şeylerle uğraşırken cesur bir yüz sergilemeye çalışıyor.

"Savaş başladığından beri yaralıları, yaralıları tedavi ediyoruz. Füzelerden, mermilerden, roketlerden yaralanan çocuklar ve yetişkinler de var" dedi.

Hastane personelinin çoğunun gerçek bir savaş deneyimi yoktu.

Pylypko, "Ameliyatla tedavi eden meslektaşlarımın çoğu, soyutlamaya, duygularımızı izole etmeye çalışıyoruz" dedi.

"Ve belki savaştan sonra bazılarımızın psiko-desteğe ihtiyacı olacak, ama şimdi sadece insanların tedavisine, çocukların tedavisine odaklanıyoruz."

Bunlardan biri, hala iyileşmesi için uzun bir yolla karşı karşıya olan Volodymyr olacak.

"Başka bir ameliyat olması gerekiyor, başka bir tedavi, omurganın yanında mermiler var."

Bu haber ANews'dan alınmıştır. Haberin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *