"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2954 %0.1
37,0073 %0
2.280.843 %-1.655
2.996,26 -1,05
Ara
İşçi Haber Dünya Kırgızistan'da parlamento seçimi

Kırgızistan'da parlamento seçimi

Kırgızistan'daki ayaklanmalardan sonra bugün parlamento seçimi yapılacak.

Kırgızistan, seçimlerin hükümeti deviren ayaklanmaları tetiklemesinden bir yıl sonra pazar günü yeni parlamento için oy kullandı.

Düşük anahtarlı bir kampanyanın ardından siyasi analistler, oylamanın Başkan Sadyr Japarov'un müttefiklerini tercih etmesini ve Rusya ve Çin ile yakın bağları olan Orta Asya ülkesi üzerindeki tutuşunu pekiştirmesini bekliyorlar.

Kırgızistan'da bulunan bir Rus askeri hava üssü, Moskova'nın daha geniş bölgeye ve Afganistan gibi yerlere güç yansıtmasına izin veriyor.

52 yaşındaki Japarov, Ekim 2020 parlamento seçimlerini izleyen kargaşa sırasında iktidara geldi ve sonuçları bazı siyasi partiler kabul etmedi.

Hapishaneden çıktıktan sonra cumhurbaşkanlığına aday oldu

Japarov, bir eyalet valisini kaçırmayı içeren siyasi bir gösteri için cezasını çekmekte olduğu hapishaneden serbest bırakıldı ve birkaç gün içinde başbakan oldu ve ardından milliyetçi ve popülist bir platformda başarılı bir şekilde cumhurbaşkanlığına aday oldu.

Başkanlığı güçlendiren anayasal reformu zorlamanın yanı sıra, Japarov'un şu ana kadarki en büyük adımı, Kanada'daki Centerra Gold (CG.TO) tarafından işletilen dev Kumtor altınının fiili olarak kamulaştırılması ve devam eden bir yasal savaşı hızlandırmak oldu.

Japarov, eski Sovyet cumhuriyetinin Rusya ile geleneksel olarak yakın bağlarını korudu ve ABD'nin mevcut Rus tesisine ek olarak ülkede bir askeri üs kurmasına izin verilmesi yönündeki önerileri reddetti.

Bu hafta Japarov'un yakın müttefiki tarafından yönetilen devlet güvenlik servisi, bir grup isimsiz eski üst düzey yetkili ve parlamento üyesi tarafından planlanan bir darbeyi engellediğini söyledi.

21 siyasi partiden yaklaşık 1.300 aday, pazar günkü seçimlerde, bazı koltukların seçim bölgelerine atandığı ve diğerlerinin partiler arasında dağıtıldığı karma bir sistemde 90 milletvekili için yarışıyor.

35 yaşındaki inşaat mühendisi Bakytbek, koronavirüs önlemlerinin seçmenlerin ateşlerini ölçtüğü bir sandıkta oy kullandıktan sonra, "Çalışmalarını gördüğüm insanlar için geçmiş sicillerine dayanarak birine oy verdim" dedi. 

Bu haber Reuters'dan Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *