Lübnan'ın enformasyon bakanı cuma günü istifa ederek, Suudi Arabistan ile yaptığı açıklamalarla ortaya çıkan diplomatik anlaşmazlığın sona erdirilmesine yardımcı olmak için ülkeyi kişisel çıkarlarının önüne koyduğunu söyledi.
Bir televizyon sunucusundan politikacılığa dönüşen George Kordahi, Emmanuel Macron'un Suudi Arabistan ziyaretinden önce, Fransa cumhurbaşkanının Suudi Arabistan'ın Yemen savaşındaki rolüyle ilgili eleştirel açıklamalarının tetiklediği krizi hafifletmesine yardımcı olacağını umarak istifa ettiğini söyledi.
Kordahi'nin açıklamalarının ardından Suudi Arabistan Lübnan'ın krallık elçisini sınır dışı etti, Beyrut büyükelçisini geri çağırdı ve Riyad'ın söylediğine göre İran destekli Hizbullah'ın Lübnan üzerindeki kontrolünün daha geniş bir sorununun belirtisi olduğunu söylediği Lübnan ithalatını yasakladı .
Sünni Müslüman Suudi Arabistan ve Şii İran, derin bir ekonomik krizle boğuşan ve bölgesel ve uluslararası bağışçılardan umutsuzca mali desteğe ihtiyaç duyan Lübnan da dahil olmak üzere bölgede uzun süredir nüfuz mücadelesi veriyor.
Körfez ülkeleri, Suudi Arabistan'ın yolunu izledi
Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt de dahil olmak üzere diğer Körfez ülkeleri, Lübnan konusunda Suudi Arabistan'ın yolunu izledi. Kordahi'nin istifasının ardından Başbakan Najib Mikati, Beyrut'un Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkeleriyle normal ilişkileri yeniden kurmayı dört gözle beklediğini söyledi.
Kordahi'nin kararının Suudi ve Körfez ülkeleriyle olan krizin çözülmesi için bir kapı açacağını ve tüm Lübnanlı tarafları "Lübnan'ın çıkarlarını ilk sıraya koymaya ve kardeş devletlere herhangi bir suçtan veya onların işlerine herhangi bir müdahaleden kaçınmaya" çağırdığını söyledi.
Marada partisi Hizbullah tarafından desteklenen bir Hıristiyan olan Kordahi, Mikati'nin ondan "ulusal çıkarları" ilk sıraya koymasını istemesine rağmen haftalarca istifa etmeyi reddetmişti. Kordahi düzenlediği basın toplantısında, "Fransızların istifamın (Macron'un) ziyaretinden önce gerçekleşmesini istediğini Mikati'den anladım" dedi.
"Asıl amaçları Hizbullah'ın kanatlarını kesmek"
Macron cuma günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki saatlerde Lübnan krizinde "ilerleme" olmasını umduğunu ve Fransa'nın "Lübnan yararına Körfez bölgelerini yeniden bir araya getirmek için elimizden geleni yapacağını" söyledi.
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Mikati, Kordahi'nin istifasını kabul etti, cumhurbaşkanlığı bir tweet'te söyledi.
Beyrut Saint Joseph Üniversitesi siyaset bilimi başkanı Karim Emile Bitar, Kordahi'nin istifasının Tahran arasında devam eden bölgesel çekişme nedeniyle hızla kaldırılmasının pek mümkün olmadığını söylediği Suudi önlemleri için bir nedenden çok bir katalizör olduğunu söyledi.
"Bütün Kordahi olayı, Lübnan'ın egemen bir ülke olmadığını ve Suudi-İran vekalet savaşının bedelini ödediğini bir kez daha gösteren bir yan gösteriydi."
Mikati, hükümetinin "deniz ve kara sınırlarını kontrol etmek ve başta Suudi olmak üzere kardeş Arap devletlerinin güvenliğine zarar veren her türlü kaçakçılığı önlemek için daha katı önlemler" almaya kararlı olduğunu da söyledi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.