Hükümet çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransa'da aşısızlara karşı hızlandırılmış bir kampanyada kaba dil kullanmasını, sözlerinin muhalefetten kınama ve seçmenlerden karışık tepkiler almasından sonra savundu.
Macron, aşısız insanları hayatlarını o kadar karmaşık hale getirerek, aşılanmamış insanları "kızdırmak" istediğini söyledi. Le Parisien gazetesine verdiği röportajda, aşılanmamış insanları sorumsuz ve vatandaş olarak kabul edilmeye layık olmayan kişiler olarak nitelendirdiği bir röportajda konuşuyordu .
Muhafazakar Les Cumhuriyetçiler partisinin başkanı Christian Jacob, "Bir başkan böyle şeyler söyleyemez" dedi. Ancak sözcü Gabriel Attal , Covid vakalarında "süpersonik " bir yükselişin ortasında hükümetin Macron'un yorumlarının arkasında durduğunu söyledi.
Attal, "Bugün kim kimi kızdırıyor?" diyen Attal, salgınla başa çıkmakta zorlanan sağlık çalışanlarından veya salgından zarar gören işletmelerden alıntı yaptı. "Aşıyı reddedenler."
Başbakan Jean Castex, aşıyı yaptıranların aşısızlara sıkıldıklarını söyledi. Nisan ayında aday olması beklenen bir cumhurbaşkanlığı seçimi ile Macron, yorumunun seçmenler arasında olumlu sonuçlanması için yeterli sayıda insanın aşılandığını ve kalan aşı karşıtlarına üzüldüğünü hesaplamış olabilir.
124.000'den fazla insanın COVID-19'dan öldüğü bir ülkede, sözleri bazılarında yankılandı. Fransızlar Macron'un "merde" (bok) kelimesinden gelen "emmerder" argo terimini kullanmasının kabul edilemez olduğu konusunda milletvekili Jacob ile hemfikirdi.
25 yaşındaki satış temsilcisi Maya Belhassen, "Bu agresif bir yanı gösteriyor, kötü bir söz, onun için pek akıllıca değil" dedi. Gazete satıcısı Pascal Delord, "Bu, bir başkandan gelen iyi bir yorum değil," diye ekledi.
ŞÜPHELİLERİ HEDEFLEMEK
Fransa tarihsel olarak komşularının çoğundan daha fazla aşı şüphecisine sahipti ve pandemi kısıtlamaları birçok sokak protestosunu tetikledi, ancak kıtanın en yüksek COVID-19 aşılama oranlarından biri olan 12 yaşındakilerin yaklaşık %90'ı aşılandı.
İnsanlar birkaç ay boyunca sinema ve kafe gibi mekanlara girmek ve trenleri kullanmak için aşı kanıtı veya negatif COVID-19 testi göstermek zorunda kaldı. Ancak Delta ve Omicron varyant enfeksiyonlarının artmasıyla hükümet, yeni yasa tasarısında test seçeneğini düşürmeye karar verdi. daha fazla oku
Muhalefet, röportaj Salı günü geç saatlerde yayınlandıktan sonra aşı geçişiyle ilgili meclis tartışmasını birkaç kez askıya almaya zorladı. Jacob parlamentoya verdiği demeçte, "Aşı geçişinden yanayım ama amacı Fransızları 'kızdırmak' olan bir metni destekleyemem" dedi. "Hedefiniz bu mu, evet mi hayır mı?"
Bir hükümet kaynağı, Çarşamba öğleden sonra devam eden ateşli parlamento tartışmalarına ve yüzlerce değişikliğe rağmen metnin kabul edilmesinden endişe duymadıklarını söyledi.
İlk plan, yeni mevzuatın 15 Ocak'ta yürürlüğe girmesiydi. Kaynak, bir veya iki günlük gecikmenin fazla değişmeyeceğini söyledi. Parlamentonun alt meclisi sonunda oyladıktan sonra, tasarı onay için senatoya gidecek.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.