NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Salı günü yaptığı açıklamada, ittifakın, Moskova'nın eski Sovyet cumhuriyetinin doğusundaki iki ayrılıkçı bölgeyi tanımasının ardından Rusya'nın Ukrayna'ya hâlâ büyük bir saldırı planladığına inandığını belirtti.
Batı, Rusya'yı Ukrayna'daki saldırıya geçmekten caydırmak için daha fazla önlem alırken, Almanya yeni bir gaz boru hattını frenlerken ve İngiltere Rus bankalarını yaptırımlarla vururken konuştu.
Stoltenberg Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Her gösterge, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir saldırı planlamaya devam ettiği yönünde. Rusya'ya geri adım atması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz, saldırmamak için asla geç değildir." dedi.
Rusya parlamentosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'da Rusya'ya bitişik olan ve 2014'ten beri Rus destekli savaşçılar tarafından kontrol edilen iki yerleşim bölgesinin bağımsızlığını tanıdığını açıklamasından bir gün sonra iki bölgeyle yapılan anlaşmaları onayladı.
Donetsk ve Luhansk bölgeleri
Putin, bölgenin yalnızca şu anda ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bölgeleri değil, doğu Ukrayna'nın tüm Donetsk ve Luhansk bölgelerini kapsadığını söyledi. Hareketin çatışma olasılığını artırdığı ortaya çıktı.
Ayrıca Rus kuvvetlerinin oraya konuşlandırılmasına ilişkin bir kararnameyi imzaladı ve Salı günü Rusya'nın parlamentonun üst meclisi, derhal yürürlüğe girecek şekilde yurtdışında asker kullanma talebini resmen kabul etti.
Savunma bakan yardımcısı, meclisten iki bölge için bir şemsiye terim olan Donbass'a asker göndermesini istedi.
Donetsk'te bazı sakinler, arabaların Rus bayraklarını dalgalandırdığı ve korna çalarak kutlama yaptı. Ancak Salı günü şehirde birkaç patlama duyuldu ve bazı insanlar Putin'in hamlelerinin barış getirip getirmeyeceğini sorguladı. daha fazla oku
Almanya, Rusya'nın doğal gaz için en büyük müşterisi ve Şansölye Olaf Scholz'un inşa edilen ancak onay bekleyen Nord Stream 2 boru hattını dondurma kararı, Avrupa'nın alabileceği en güçlü önlemlerden biri olarak görülüyordu.
Scholz, ekonomi bakanlığından sertifikasyonun şimdilik gerçekleşmemesini sağlamak için adımlar atmasını istediğini söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Bu, mevcut koşullarda ahlaki, siyasi ve pratik olarak doğru bir adımdır. Gerçek liderlik, zor zamanlarda zor kararlar almak demektir. Almanya'nın hamlesi tam da bunu kanıtlıyor." diye ifade etti.
Kremlin, Almanya'nın bu hareketinden pişmanlık duydu ve gecikmenin geçici olmasını umduğunu söyledi. Putin, Rusya'nın dünyaya kesintisiz enerji arzını sürdürmeyi hedeflediğini söyledi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron salı günü, Johnson'ın Putin'in "saldırgan yaklaşımı" dediği şeyi destekleyenleri hedef almak için birlikte çalışmaya devam etme konusunda anlaştılar.
Ortak bir bildiride, "Rusya'nın eylemleri sadece Ukrayna'nın egemenliğini tehdit etmekle kalmıyor, aynı zamanda özgürlük ve demokrasiye açık bir saldırıdır" dedi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.