"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.224.907 %-0.302
İşçi Haber Sağlık Aort damarı yırtılması sessiz katil olabilir: Ani göğüs ağrısına dikkat!

Aort damarı yırtılması sessiz katil olabilir: Ani göğüs ağrısına dikkat!

Kalbiniz aniden bıçak saplanır gibi ağrıyorsa, bunu geçici bir sorun sanmayın! Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Demirbolat, “aort yırtılması” hakkında uyarıyor: Bu sinsi rahatsızlık saniyeler içinde ölümcül olabilir. Erken tanı ise hayat kurtarır.

Okunma Süresi: 2 dk

Aort damarı, kalpten çıkan ve tüm vücuda temiz kanı taşıyan en büyük atardamardır. Ancak bu hayati damarda meydana gelebilecek bir yırtılma, saniyeler içinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Cem Demirbolat, aort yırtılması hakkında önemli bilgiler verdi ve erken tanının hayat kurtardığını vurguladı.

Hipertansiyon önemli bir risk faktörü

Dr. Demirbolat, aort yırtılmasının genellikle aniden başlayan, göğüs ya da sırt bölgesine vuran şiddetli bir ağrı ile kendini gösterdiğini belirtti. “Hastalar çoğu zaman bu ağrıyı ‘bıçak saplanır gibi’ ya da ‘yırtılır gibi’ diye tarif eder. Ağrı bazen boyuna, çeneye ya da karına yayılabilir. Bu belirtiler asla hafife alınmamalı” dedi.

Aort yırtılmasının en önemli nedenlerinden birinin uzun yıllar kontrolsüz seyreden yüksek tansiyon olduğunu belirten Dr. Demirbolat, “Ayrıca ailesel damar hastalıkları, Marfan sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları ve bazı doğuştan gelen kalp-damar anomalileri de riski artırır” diye konuştu.

Ne zaman doktora başvurmalı?

Dr. Demirbolat, bu tabloyla acil servise başvuran hastalarda zamanla yarışıldığını, “Aort yırtılması tıbbi bir acil durumdur. Teşhis ve tedavide gecikme ölüm riskini ciddi şekilde artırır. Şüphe varsa hemen tomografi gibi görüntüleme yöntemleriyle tanı konmalı ve hasta uygun merkeze yönlendirilmelidir.” sözleriyle açıkladı.

Özellikle yüksek tansiyon hastalarının, açıklanamayan göğüs veya sırt ağrısı yaşadığında zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini vurgulayan Dr. Demirbolat, “Ağrının yer değiştirmesi, nabız farkları, tansiyonun kolda farklı ölçülmesi gibi belirtiler de bize ipucu verebilir. Bu yüzden hastanın ayrıntılı değerlendirilmesi çok önemlidir” ifadesiyle hastalığın öneminin altını çizdi.

Kaynak: İşçi Haber