"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5923 %0.31
36,2346 %-0.02
3.415.000 %1.423
2.989,33 0,92
Ara
İşçi Haber Dünya NATO silah görüşmeleri

NATO silah görüşmeleri

Rusya tehlikeler konusunda uyarırken NATO silah görüşmeleri teklif ediyor.

NATO çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa'da savaş riskini önlemek için Rusya ile silah kontrolü ve füze konuşlandırmaları hakkında konuşmaya istekli olduğunu söyledi, ancak Moskova durumun "çok tehlikeli" olduğunu ve ileriye giden yolun belirsiz olduğunu söyledi. 

Rusya'nın konumu ile ABD ve müttefiklerinin konumu arasındaki uçurum, Brüksel'de yapılan dört saatlik görüşmelerin ardından, bu haftaki ikinci girişim olan Rus birliklerinin Ukrayna yakınlarına yığılmasının kışkırttığı bir krizi yatıştırmak için her zamankinden daha keskin göründü.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın silah görüşmeleri yapmaya istekli olduğunu, ancak Moskova'nın Ukrayna'nın bir gün NATO'ya katılma arzusunu veto etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Stoltenberg düzenlediği basın toplantısında, "Avrupa'da yeni bir silahlı çatışma için gerçek bir risk var. NATO müttefikleri ile Rusya arasında önemli farklılıklar var. Farklılıklarımızı kapatmak kolay olmayacak." dedi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko, Moskova'nın silah konuşlandırma ve doğrulama önlemleri hakkında konuşmaya hazır olduğunu, ancak tekliflerinin boşuna değerlendirilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

'ZORLUKLAR'

Uzun bir basın toplantısında Grushko, Rusya'nın NATO'nun kendisine tehdit oluşturmayan bir savunma ittifakı olduğu iddiasını ciddiye alamayacağını ve NATO'yu kontrol altına almaya veya sindirmeye yönelik her türlü girişime simetrik olarak yanıt vereceğini söyledi.

Grushko daha sonra Moskova'nın diplomasinin yetersiz kalması halinde güvenlik tehditlerini etkisiz hale getirmek için askeri araçları kullanacağını söyledi. Interfax haber ajansının aktardığına göre Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, NATO'nun Rus güvenlik önerilerini "görmezden gelmesinin" "olaylar ve çatışmalar" riski yarattığını söyledi.

Pazartesi günü Cenevre'de Rusya-ABD toplantısıyla başlayan ve Perşembe günü Viyana'da Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nda devam edecek olan bu haftaki görüşmeler, Doğu-Batı ilişkilerinde Soğuk Savaş'tan bu yana en gergin anlardan birine denk geliyor. .

Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeyi planladığını reddediyor, ancak kendi güvenliği için NATO'nun daha fazla genişlemesinin durdurulması ve 1997'den sonra kendisine katılan Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden ittifak güçlerinin geri çekilmesi de dahil olmak üzere bir dizi garantiye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, bu taleplerin "başlangıç" olmadığını yineledi.

'TEBRİK'

Sherman gazetecilere verdiği demeçte, nükleer silahlı bir Rusya'nın neden çok daha küçük komşusu tarafından tehdit edildiğini ve Ukrayna sınırı yakınında neden gerçek ateş tatbikatı yürüttüğünü anlamanın zor olduğunu söyledi.

Rusya, gerilimi azaltmak için herhangi bir taahhütte bulunmadı, ancak bunu yapmayacağını da söylemedi. Pozisyonlardaki uçuruma rağmen, Stoltenberg, 30 NATO müttefikinin ve Rusya'nın "aynı masanın etrafında oturup önemli konularla meşgul olmasının" olumlu olduğunu söyledi.

Grushko, NATO ile bu kadar keskin ve açık bir tartışmayı hatırlayamadığını söyledi. İlerlemenin mümkün olduğunu, ancak Rusya'nın geri adım atamayacağı bazı alanlar olduğunu söyledi.

Moskova'nın önerileri hakkında NATO'dan yazılı cevaplar istediğini ve ittifaktan bunları nasıl uygulayacağını ya da değilse neden yapamayacağını duymak istediğini söyledi.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *