"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2675 %0
37,0588 %0.07
2.303.347 %-0.361
3.028,29 0,01
Ara
İşçi Haber Dünya Novak'tan BM'de İsrail'e sert eleştiri: 'Gazze ve Batı Şeria'da savaş suçları' iddiası

Novak'tan BM'de İsrail'e sert eleştiri: 'Gazze ve Batı Şeria'da savaş suçları' iddiası

İsrailli insan hakları aktivisti ve İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem'in İcra Direktörü Yuli Novak, "İsrail, Yahudi üstünlüğünü teşvik ve tüm toprakları kontrol etmek istiyor." dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze, Batı Şeria'daki durum ve esirlerin ele alındığı oturumda video konferans yoluyla konuşan Novak, 7 Ekim 2023'ten bu yana tanıdığı her İsraillinin derin bir korku içinde yaşadığını belirtti. Novak, İsrail hükümetinin bu toplu travmayı kendi toprak genişletme projelerinde vahşi bir şekilde kullandığını ifade etti.

Son 11 aydır İsrail hükümetinin suç faaliyetlerini analiz etmek için rejimin ideolojisini anlamak gerektiğini vurgulayan Novak, İsrail’in Yahudi üstünlüğünü teşvik ettiğini ve tüm toprakları kontrol etmek istediğini söyledi. Novak, İsrail’in bu hedefi gerçekleştirmek için Filistin halkına karşı savaş açtığını ve Gazze’de her gün savaş suçları işlendiğini belirtti.

Novak, İsrail'in Gazze’yi yaşanmaz hale getirdiğini, yerinden etme, aç bırakma, öldürme ve yıkımla bölgeyi zor bir duruma soktuğunu ifade etti. Uluslararası toplumun bu durumu durduramadığını ve İsrail’in "acımasız politikasının" Batı Şeria'ya sıçradığını söyledi.

Filistinlilerin, İsrail'deki hapishanelerde de insanlık dışı koşullarda tutulduğunu belirten Novak, bu hapishanelerin işkence kamplarına dönüştüğünü iddia etti. İsrail hükümetinin suçlar için hesap vermediği için bu uygulamaları sürdürdüğünü vurguladı.

Uluslararası toplumun sivilleri koruma yükümlülüğünü yerine getirmekte başarısız olduğunu belirten Novak, yalnızca gerginliğin azaltılmasının yeterli olmadığını ifade etti. BMGK'nin Uluslararası Adalet Divanı kararlarını uygulaması gerektiğini belirten Novak, bu uygulama eksikliği nedeniyle her gün binlerce kişinin "apartheid rejimi" altında acı çektiğini ve hayatını kaybettiğini söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *