Pakistan salı günü, ülkede bu yıl gerçekleşen 24 intihar saldırısının 14'ünün Afgan vatandaşları tarafından gerçekleştirildiğinin ortaya çıkmasının ardından, 1,73 milyon Afgan vatandaşı da dahil olmak üzere tüm yasadışı göçmenlerin ülkeyi terk etmelerini aksi takdirde sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarını emretti.
Pakistanlı yetkililerin yasadışı göçmenlerin ayrılmasını nasıl sağlayacakları ya da onları sınır dışı etmek için nasıl bulacakları henüz netlik kazanmadı.
İslamabad'ın duyurusu , geçen ay Güney Asyalı komşular arasındaki sınır çatışmalarından sonra kötüleşen Kabil ile ilişkilerinde yeni bir düşüşe işaret ediyor .
İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, "Onlara 1 Kasım'a kadar süre verdik" diyerek, tüm yasadışı göçmenlerin bu tarihten sonra gönüllü olarak ayrılmaları gerektiğini, aksi takdirde zorla sınır dışı edilmeyle karşı karşıya kalacaklarını ekledi.
Bugti, Pakistan'daki yaklaşık 1,73 milyon Afgan vatandaşının kalacak hiçbir yasal belgesinin olmadığını, Pakistan'da toplam 4,4 milyon Afgan mültecinin yaşadığını söyledi.
"Afganistan içinden saldırıya uğradığımız ve Afgan vatandaşlarının bize yönelik saldırılarda bulunduğu yönünde iki görüş yok" dedi. "Elimizde kanıt var."
İslamabad, 1979'da Sovyetlerin Kabil'i işgalinden bu yana en büyük Afgan mülteci akınına maruz kaldı.
Bugti, İslamabad'da, sivil ve askeri liderlerin, son dönemde yaşanan militan saldırılarının ardından kanun ve düzeni tartışmak üzere başbakan ve genelkurmay başkanıyla görüşmesinin ardından konuşuyordu.
Şiddet, katı Sünni İslamcı militanların şemsiye grubu olan Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) olarak bilinen yerel Taliban militanlarının geçen yılın sonlarında hükümetle ateşkesi iptal etmesinden bu yana alışılmadık bir artış gösterdi.
TTP, Pakistan hükümetini devirmek ve onun yerine İslam hukukuna dayalı katı kuralları getirmek istiyor.
Geçtiğimiz hafta Pakistan'da dini toplantıları hedef alan iki intihar saldırısında en az 57 kişi hayatını kaybetmişti. TTP katılımı reddetti. Bugti, intihar bombacılarından birinin Afgan vatandaşı olduğunun belirlendiğini söyledi.
İslam Devleti aynı zamanda Afgan sınır bölgelerinde de faaliyet gösteriyor ve Pakistan'daki saldırılara da karışıyor.
Pakistan ordusu, İslamcı militanlara karşı, özellikle Afgan sınırındaki engebeli dağlık bölgede çok sayıda saldırı düzenledi ve bu saldırıların onları Afganistan'a kaçmak zorunda bıraktığını belirtti.
İslamabad, militanların Afgan topraklarını savaşçıları eğitmek ve Pakistan içinde saldırılar planlamak için kullandığını iddia ediyor; Kabil ise bu suçlamayı reddediyor ve Pakistan'ın güvenliğinin bir iç mesele olduğunu söylüyor.
Bugti'nin yorumlarına Kabil'den hemen bir yanıt gelmedi.