Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus, Hristiyanlıkta Hazreti İsa’nın diriliş günü olarak kutlanan Paskalya Yortusu’nda yaptığı geleneksel “Urbi et Orbi” (Roma ve dünyaya) mesajında, küresel çatışmalara dikkat çekti. Gazze’de acil ateşkes, Ukrayna’da ise adil ve kalıcı barış çağrısında bulunan Papa, dünya genelinde süregelen krizlere karşı uluslararası toplumu duyarlılığa davet etti.
Şubat ve Mart aylarında çift taraflı zatürre nedeniyle 38 gün boyunca hastanede tedavi gören ve halen nekahet döneminde olan Papa Franciscus, bu yılki Paskalya ayinini yönetemedi. Ancak Vatikan’daki Aziz Petrus Meydanı’nda düzenlenen törenin sonunda, tekerlekli sandalye ile Bazilika locasında yerini aldı. Buradan halka el sallayarak bayramlarını kutlayan Papa, geleneksel Paskalya mesajını bir yardımcısı aracılığıyla okuttu.
Gazze’de Ateşkes, Rehinelerin Serbest Bırakılması Çağrısı
Mesajında Orta Doğu’daki çatışmalara özellikle vurgu yapan Papa Franciscus, Gazze’deki insanlık dramına dikkat çekti. “Gazze’deki halk ve özellikle Hristiyan topluluğu, savaşın doğurduğu ölüm, yıkım ve aşağılık insani koşullar altında yaşam mücadelesi veriyor” diyen Papa, savaşan taraflara seslenerek şu çağrıyı yaptı:
“Ateşkes ilan edin, rehineler serbest bırakılsın ve barış dolu bir gelecek arzulayan insanlara yardım edilsin.”
Ukrayna İçin “Adil ve Kalıcı Barış” Temennisi
Papa Franciscus, Rusya-Ukrayna savaşına da mesajında geniş yer ayırdı. Bu Paskalya’nın Ukrayna’ya barış getirmesini dileyen Papa, tüm ilgili tarafları adil ve sürdürülebilir bir barış için çaba göstermeye davet etti.
“(Paskalya) Tüm ilgili tarafları, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için çaba göstermeye teşvik etsin.”
Lübnan, Suriye, Yemen ve Güney Kafkasya’ya Özel Vurgular
Papa’nın mesajında Ortadoğu’nun diğer ülkeleri de yer aldı. Lübnan ve Suriye’deki Hristiyan topluluklara özel dualar gönderilirken, Suriye’nin hassas bir dönemden geçtiği vurgulandı. Papa, bu ülkelerdeki Hristiyanların ülkelerinin kaderinde aktif rol almayı arzuladığını belirtti.
Yemen’de süren insani krize de değinen Papa Franciscus, halkın dünyanın en uzun ve en kötü krizlerinden birini yaşadığını söyleyerek, tüm tarafları yapıcı bir diyaloğa davet etti.
Ayrıca Ermenistan ile Azerbaycan arasında yürütülen barış görüşmelerine atıfta bulunan Papa, bölgede uzlaşıyı sağlayacak nihai bir barış anlaşmasının imzalanması için dua çağrısında bulundu.
Afrika ve Batı Balkanlar İçin Barış Dileği
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan ve Güney Sudan’daki çatışma ve şiddet ortamına dikkat çeken Papa, bu bölgelerde barış ve huzur ortamının hâkim olması temennisinde bulundu. Batı Balkanlar’daki siyasi aktörleri de sorumluluk almaya çağırarak, gerilimlerin tırmanmasının önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Barış çağrısının temelinde silahsızlanma gerekliliğine de işaret eden Papa Franciscus, dikkat çekici ifadeler kullandı:
“Her halkın kendi savunmasını sağlama zorunluluğu, genel bir silahlanma yarışına dönüştürülemez. Gerçek silahsızlanma olmadan barış mümkün değildir.”
Göç ve Ötekileştirme Konusunda Hassasiyet
Papa Franciscus, farklı yaşam tarzlarına, geleneklere ve fikirlere sahip bireylerin bir arada yaşaması gerektiğine dikkat çekerek, “Herkes Rabbin çocuğudur.” ifadesini kullandı. Din, ifade ve düşünce özgürlüğünün olmadığı yerlerde barışın sağlanamayacağını vurguladı.