Batı askeri ittifakı Moskova'nın Ukrayna sınırı yakınlarına asker toplamaya yönelik olası nedenleri görüşmek üzere bir araya geldiği salı günü, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir yeni askeri saldırı için yüksek bir bedel ödeyeceği, NATO ve ABD uyardı .
Başkan Vladimir Putin, ABD liderliğindeki NATO'nun Ukrayna'ya birkaç dakika içinde Moskova'yı vurabilecek füzeler yerleştirmesi durumunda Rusya'nın harekete geçmek zorunda kalacağını söyledi.
Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan ve şu anda Avrupa Birliği'ne ve NATO'ya katılmayı arzulayan Ukrayna, ilişkiler Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana otuz yıl içinde en kötü seviyesine ulaştığı için Rusya ile Batı arasındaki ana parlama noktası haline geldi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg gazetecilere verdiği demeçte, "Ukrayna ulusunun bağımsızlığına karşı bir kez daha güç kullanırlarsa Rusya'ya ödenmesi gereken yüksek bir bedel olacak" dedi.
"Rusya'nın herhangi bir tırmandırıcı eylemi ABD için büyük bir endişe kaynağı olacaktır ve yenilenen herhangi bir saldırganlık ciddi sonuçlara yol açacaktır." şeklinde ifade etti.
Askeri tatbikatlar gerginliği arttırıyor
Rusya, Ukrayna ve NATO'nun, hangi tarafın saldırgan olduğu konusunda karşılıklı suçlamalar arasında askeri tatbikatlar düzenlemesiyle haftalardır gerginlik artıyor.
Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki "kırmızı çizgilerini" heceleyerek öncekinden daha ileri gitti ve NATO'nun komşusunun toprağına gelişmiş füze sistemleri yerleştirmesi durumunda yanıt vermesi gerektiğini söyledi.
Kremlin lideri, "Ukrayna topraklarında bir tür saldırı sistemleri ortaya çıkarsa, Moskova'ya uçuş süresi 7-10 dakika ve hipersonik bir silahın konuşlandırılması durumunda beş dakika olacaktır. Bir düşünün" dedi.
Rusya'nın son zamanlarda hipersonik bir silah testine işaret ederek, "Böyle bir senaryoda ne yapacağız? O zaman bizi bu şekilde tehdit edenlerle ilgili benzer bir şey yaratmamız gerekecek. Ve bunu şimdi yapabiliriz" dedi. sesin dokuz katı hızla uçabileceğini söyledi.
AB ve diğer Batılı liderler, ticaret, işbirliği ve koruma düzenlemeleri yoluyla Ukrayna ve diğer iki eski Sovyet cumhuriyeti Moldova ve Gürcistan'da nüfuz sahibi olmak için Rusya ile jeopolitik bir çekişme içindeler.
NATO dışişleri bakanları Letonya'nın başkenti Riga'da, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Washington'un istihbarat değerlendirmesi hakkında 29 müttefikine brifing vermek için, artan Rus tehdidinin ne olduğunu tartışmak için iki günlük görüşmelere başladı.
Blinken, "Önümüzdeki günlerde NATO müttefikleri ve ortaklarıyla, savunmamızı güçlendirmek, direncimizi ve kapasitemizi güçlendirmek için ittifak olarak atmamız gereken başka adımlar olup olmadığı konusunda yakın istişarelerde bulunacağız." dedi.
Ukrayna Başbakanı Denys Shmygal , Rusya'yı Kiev'de seçilmiş hükümeti devirmeye çalışmakla suçladı , ancak Kremlin, Ukrayna cumhurbaşkanının geçen hafta bir darbe girişimi olduğunu söylediği şeyi açıklamasını reddetti.
Shmygal, Ukrayna'nın ABD'den daha fazla silah isteyecek
Kremlin, 2014 yılında Ukrayna'dan Karadeniz'deki Kırım yarımadasını ilhak etti ve ardından ülkenin doğusunda hükümet birlikleriyle savaşan isyancıları destekledi. Kiev'e göre bu çatışma 14.000 kişiyi öldürdü.
Batılı yetkililer, Mayıs ayında Ukrayna sınırlarındaki Rus birliklerinin 100.000'e ulaştığını ve bu sayının Kırım'ın ele geçirilmesinden bu yana en yüksek sayı olduğunu söylüyor. Ukrayna, şu anda orada 90.000'den fazla olduğunu söylüyor.
Moskova, Ukrayna'nın bir saldırıya hazırlandığı yönündeki kışkırtıcı önerilerini reddetti, kimseyi tehdit etmediğini söyledi ve kendi topraklarında dilediği gibi asker konuşlandırma hakkını savundu.
İngiltere ve Almanya NATO'nun uyarılarını yineledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Rusya'nın habis faaliyetlerine karşı demokrasi kardeşlerimizin yanında olacağız" dedi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.