NATO kasıtlı olarak Ukrayna'da değil. Kiev'den Batı'nın yardımına gelmesi için umutsuz ricalarına rağmen, NATO kategorik olarak Ukrayna'ya asker göndermeyi reddetti.
Çünkü Ukrayna bu ittifakın bir üyesi değil ve NATO açıkça Rusya ile savaşa girmek istemiyor.
Rusya'nın işgali Ukrayna'nın uzun vadeli bir işgaline dönüşürse, o zaman Batılı ulusların, tıpkı ABD'nin 1980'lerde Afgan mücahitlerini desteklediği gibi, bir Ukrayna isyanını destekleyebilecekleri düşünülebilir. Putin'in bir şekilde misilleme yapması muhtemel olduğundan, bu risksiz değildir.
NATO, doğu sınırlarını güçlendirmeye odaklandı. Moskova NATO'dan güçlerini daha batıya kaydırmasını talep ederken, Putin'in Ukrayna'yı işgali tam tersini sağladı.
İngiltere Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı ve Milletvekili Tobias Ellwood, "Bu, Avrupa için büyük bir uyandırma çağrısıdır. Üç yıllık barış ne yazık ki norm değil. Bir tiranla uğraşırken planlamamızı hızlandırmamız gerekiyor." diye belirtti.
Daha da kötüye gidebilir mi?
Ülkelerinin doğusunda sekiz yıl boyunca Rus destekli ayrılıkçı bir isyanla savaştıktan sonra, şimdi onun dev nükleer silahlı komşuları tarafından bombalanmasını, bombalanmasını ve roketatarlanmasını izliyorlar.
1991'de ezici bir çoğunlukla Moskova'dan bağımsızlık için oy kullanan ve kendi nükleer silahlarından vazgeçen Ukraynalılar, eğer Rusya tüm ülkeyi boyunduruk altına alabilirse, saatin otuz yıl geri alınması ihtimaliyle karşı karşıya kaldı.
Dünya liderlerini rahatsız eden daha geniş soru şu: Başkan Putin Ukrayna'dan sonra ne yapmayı düşünüyor?
NATO savunma şefleri onun Temmuz 2021'deki uzun konuşmasını yeniden gözden geçirdiler ve Putin'in Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya gibi ülkeler üzerinde bir hamle yapmaya yeltenmemesi için acilen NATO'nun doğu sınırlarını güçlendirmeleri gerektiği sonucuna vardılar.
Putin bunu yapar mıydı?
NATO kesinlikle risk almıyor ve 100'den fazla savaş uçağını tam alarma geçirdi.
Yakın zamana kadar neredeyse hayal bile edilemeyen bir Rus askeri saldırısının bu senaryosu, NATO ve Rusya'nın gerçekten birbirleriyle savaş haline sokabilir.
Ancak bu olmadı ve Batılı liderler, şimdi ortak, uyumlu eylemlerle ve sıkı ekonomik yaptırımlarla birleştiğinde, caydırıcılık mesajının Moskova'da çok net bir şekilde kaydedileceğini umuyorlar.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.