"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2893 %0.08
36,9745 %-0.08
2.279.561 %-0.689
3.021,64 -0,21
Ara
İşçi Haber Dünya Sırbistan'da vatandaşlar yolları kapattı

Sırbistan'da vatandaşlar yolları kapattı

Sırbistan hükümetinin, yabancı şirketlere yerel kaynakları kullanması için izin veren yaza çıkarmasının ardından binlerce insan protestoyla sokaklara döküldü.

Çevrecilerin yabancı şirketlerin yerel kaynakları kullanmasına izin vereceğini söylediği iki yeni yasaya karşı hükümet karşıtı bir protestoda binlerce kişi Sırbistan genelinde yolları kapattı.

Sırbistan hükümeti, Çinli Zijin bakır madencisi (601899.SS) ve Rio Tinto (RIO.L) dahil olmak üzere şirketlere maden kaynakları teklif etti . Yeşil aktivistler, projelerin Balkan ülkesinde toprağı ve suyu kirleteceğini söyleyerek buna şiddetle karşı çıktılar.

Protesto, gelecek yıl yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic liderliğindeki iktidardaki Halkın İlerleme Partisi için baş ağrısı oluşturuyor.

Sırbistan'da doğayı vermiyoruz!

Başkent Belgrad'daki ana köprüde toplanan binlerce kişi, "Rio Tinto, Drina Nehri'nden uzaklaşın" sloganları atarak bağırdı.

"Yatırımcıları durdurun, doğayı koruyun", "Sırbistan'da doğayı vermiyoruz" ve "Toprak, su ve hava için" yazılı pankartlar açtılar.

Batı Sırbistan'da Sabac, Uzice ve Nis, doğuda Zajecar, ikinci büyük şehri Novi Sad dahil olmak üzere tüm Sırbistan'da barikatlar kuruldu.

Belgrad'da protesto yapan bir öğrenci olan Stefan, "Toprağımızı, suyumuzu ve havamızı korumak istiyoruz. Ucuza satılmasını istemiyoruz" dedi.

Rio, tüm yerel ve AB çevre standartlarına uymaya söz verdi, ancak çevreciler, planlanan 2,4 milyar dolarlık lityum madeninin bölgedeki içme suyunu geri döndürülemez bir şekilde kirleteceğini söylüyor.

Referanduma gidilecek

Protestocular, geçen ay çıkan ve insanların çevreyi kirleten projeleri protesto etmesini zorlaştıracak referandum yasasına ve devletin özel arazi edinmesini kolaylaştıran yeni bir kamulaştırma yasasına kızgın.

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Instagram profilinde Rio Tinto'nun gelecekteki lityum projesi için arazi satın almaya başladığı Gornje Nedeljice köyünden bir resim yayınladı.

Vucic, projeyle ilgili çevre araştırması tamamlandıktan sonra, insanların projenin yapılıp yapılmayacağına karar vermelerine izin vermek için referanduma gideceğini söyledi.

Vucic, Instagram'da paylaştığı içerikle "Bugün inşa ettiğimiz her şeyi çocuklarımıza bırakıyoruz" dedi.

Bu haber Reuters'tan çevirilmiştir. Haberin orijinalini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *