Afganistan başbakan vekili Molla Hasan Ahund, arşamba günü yaptığı açıklamada, uluslararası hükümetlere ülkenin Taliban yönetimini resmen tanımaları çağrısında bulundu ve Kabil'de düzenlediği basın toplantısında tüm koşulların karşılandığını söyledi.
Akhund, Kabil'de üst düzey yönetim yetkililerinin 20 ülke ve Birleşmiş Milletler temsilcileriyle bir araya geldiği büyük bir ekonomik konferansa hitap ediyordu.
Yabancı güçler, Ağustos ayında Afganistan'ı devralan Taliban yönetimini tanıma konusunda isteksizlerken, ABD liderliğindeki Batılı ülkeler milyarlarca dolarlık Afgan bankacılık varlıklarını dondurdu ve bir zamanlar Afganistan ekonomisinin bel kemiğini oluşturan kalkınma fonlarını kesti.
Ahund ve diğer Taliban yönetimi yetkilileri, Birleşmiş Milletler yetkililerinin de katıldığı basın toplantısında ülkeye para girişindeki kısıtlamaların gevşetilmesi için çağrıda bulundular ve büyüyen ekonomik krizin suçlarını fonların dondurulmasına bağladılar.
"Kısa vadeli yardım çözüm değil, sorunları kökten çözmenin bir yolunu bulmaya çalışmalıyız" dedi.
Uluslararası toplum, acil ihtiyaçları karşılamak ve resmi kanalları büyük ölçüde atlamak için tasarlanmış insani yardımları hızlandırdı. Ancak sert kış boyunca ülke nakit sıkıntısı ve kötüleşen bir ekonomiyle karşı karşıya kalırken, milyonlarca insan yoksulluğa sürüklendi.
Afganistan'daki ekonomik krizin tüm ülkeler tarafından ele alınması
BM Genel Sekreteri'nin Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons da etkinlikte yaptığı konuşmada, Afganistan'daki ekonomik krizin tüm ülkeler tarafından ele alınması gereken ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
"Birleşmiş Milletler Afganistan ekonomisini canlandırmak ve Afganistan'ın ekonomik sorunlarını temelden ele almak için çalışıyor" dedi.
Ülkenin Başbakan Yardımcısı Molla Baradar, Afganistan'ın ekonomik krizinin üstesinden gelmesine yardımcı olmak için bankacılık sisteminin çalışmasını sağlamak da dahil olmak üzere daha fazla çaba gösterilmesini istedi.
"Artık dünya ve uluslararası kuruluşlar Afganistan'ın sorunlarını biliyor, bu nedenle dünyanın, özellikle de BM'nin Afganistan konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için daha fazla zaman kaybetmemesini rica ediyoruz" dedi.
İnsani yardımın ötesine geçmek için ekonomik çözüm çağrılarını yineledi ve özel sektörün önemini vurguladı.
"Özel sektör çok önemli. Bu sektör ayağa kalkarsa Afganistan'ın ekonomik sorunu büyük ölçüde çözülür" dedi. Afganistan'ı kendi kendine yeterli hale getirmek istiyoruz ve özel sektör olmadan bu mümkün değil" dedi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.