Afganistan'daki genç kız öğrenciler, Taliban'ın devralmasından üç aydan fazla bir süre sonra okuldan dışlanmaya devam ederken artan çaresizliklerini anlattılar.
15 yaşındaki Meena, "Çalışamamak ölüm cezası gibi hissettiriyor" diyor. Kuzeydoğu Badakhshan eyaletinde okullarının kapanmasından bu yana kendisinin ve arkadaşlarının kendilerini kaybolmuş ve kafası karışmış hissettiklerini belirtti.
Taliban'ın Ağustos'ta iktidarı ele geçirdiği gün Takhar eyaletindeki okulu kapatan 16 yaşındaki Leyla, "Ev işlerinden başka yapacak hiçbir şeyimiz yok, sadece bir yerde donduk" diyor.
BBC'nin 13 ildeki öğrenci ve müdürlerle yaptığı röportajlar, kızların Taliban'ın "mümkün olan en kısa sürede" eğitimlerine devam edebileceklerine dair güvencelerine rağmen hala ortaokuldan men edilmelerinden duydukları hayal kırıklığını gösteriyor.
Öğretmenlerin maaşları ödenmedi
Haziran ayından bu yana neredeyse tamamına maaş ödenmeyen öğretmenler, durumun kızların refahını etkilediğini söylerken, biri üç öğrencisinin reşit olmayan evliliğinden kapatılmasını suçladı.
Öğrencileri ile Whatsapp üzerinden iletişim halinde olan Kabil'den bir başöğretmen, "Öğrenciler gerçekten çok üzgün, zihinsel olarak sıkıntı çekiyorlar. Onlara umut vermeye çalışıyorum ama bu çok zor çünkü çok fazla üzüntü ve hayal kırıklığına maruz kalıyorlar. "
Öğretmenler ayrıca, geri dönmelerine izin verilen ilköğretim okullarına devam eden kızlar arasında endişe verici bir düşüş olduğunu bildirdi. Artan yoksulluk ve güvenlik endişelerinin, ailelerin daha genç kızları okula göndermek konusunda isteksiz olduğu anlamına geldiğini söylediler.
1996 ve 2001 yılları arasındaki son Taliban yönetimi sırasında kızlar ve kadınlar okullarda ve üniversitelerde yasaklandı. Güneydoğudaki Gazne ilindeki bir baş öğretmenin ifadesine göre, bu yılki kapanmalar bazı kızların yaşamları üzerinde zaten kalıcı bir etki yarattı.
Aileleri onları evde "hiçbir şey yapmazken" görünce hüsrana uğradıkça başkalarının da takip edeceğinden korkan öğretmen, "Taliban yönetimi devraldığından beri 15 yaş ve altı kızlarımızdan en az üçü reşit olmadan evlendirildi" dedi.
Unicef, Afganistan'da çocuk yaşta evliliklerin arttığı yönündeki haberlerden derin endişe duyduğunu söyledi. Orta Ghor eyaletindeki bir okul müdürü, öğrencilerinin karşılaştığı diğer sorunlar göz önüne alındığında okulların kapanması konusunun alakasız olduğunu ifade etti.
Bu haber BBC’den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.