Doğu Afrika ülkesi Uganda'nın Karamoja bölgesi , toprağın altında geniş uranyum ve altın rezervlerine ev sahipliği yapmasına rağmen yoksulluktan sersemlemiş durumda . Bu bölgeden pek çok insan başkent Kampala'da dilencilik yapmaya başladı ve burada sık sık polis tarafından yakalandılar ve gözaltı merkezlerine gönderildiler.
Kıdemli bir gazeteci olan David Musenze, yaptığı açıklamada, ironik bir şekilde maden bakımından zengin bölgenin ülkenin en yoksul bölgesi olduğunu söyledi.
"Karamojalıların Kampala sokaklarında dilencilik yapması ironik. Bölgeleri altın ve diğer madenlerle dolu. Madenleri yabancılar ellerinden alıyor ve insanları sığır yetiştirerek hayatta kalmaya devam ediyor'' dedi.
Uganda Enerji Bakanlığı'na göre, başkent Kampala'nın 470 kilometre (292 mil) doğusunda bulunan Karamoja'da çok miktarda mineral var. 2011 yılında yapılan bir araştırma, bölgenin altın, kalker, uranyum mermer, grafit, alçı, demir, wolfram, nikel, bakır, kobalt, kalay ve elmas dahil olmak üzere 50 mineral rezervi üzerinde oturduğunu ortaya koydu.
Son zamanlarda Kampala'da bu bölgeden 200'den fazla çocuk yollarda dilenirken polis tarafından yakalandı.
William Kizza Kampala belediyesi yetkilisi yaptığı açıklamada "Bazı Karamojong anneleri çocuklarını üç yaş kadar küçük alıp dilenmek için sokağa bırakıyor. Anneler uzaktan izliyor ve hemen herkes çocuklarına para veriyor ve çocukları alıp götürüyor." dedi.
Gözaltına alınan çocuklardan birinin annesi Esther Logoli, Kenya sınırındaki bölgenin güvenlik güçleri ve sığır hırsızları arasında bir savaş alanı olması nedeniyle ailesinin güvensizlik nedeniyle Karamoja'yı terk etmek zorunda kaldığını söyledi.
Uganda ordusu, sığır hırsızlarını silahsızlandırmak için bölgede geniş çaplı bir operasyon başlattı.
Uganda ordu sözcüsü Brig, "Ordu, Karamoja'daki güvensizliğin sona ermesini sağlayacak" dedi. Orgeneral Felix Kulayigye.
Yerel bir lider olan John Baptist Lokoris, bazı çetelerin altın ve kireçtaşı gibi mineralleri de çaldığını söyledi.
YERLİLER FAYDALANMIYOR
Kampala ve diğer yerlerden insanların bölgede yerel halkı dahil etmeden madencilikle uğraştığını söyledi.
"Yöre halkı madenlerden yararlanamıyor. Bu nedenle halkımız özellikle gençler zenginlik elde etmenin tek yolu olarak sığır hışırtılarına başvuruyor" dedi.
Bölgenin değerli madenlerini çıkarma telaşı aynı zamanda insanları kökünden söküyor, su kaynaklarına zarar veriyor ve bu nedenle çoğu sığır çobanı olan insanlar arasında toplumsal huzursuzluk yaratıyor.
Geçen ay üç jeolog ve iki asker sığır hırsızları tarafından öldürüldü.
İki hükümet askeri eşliğinde Karamoja bölgesindeki Lokiselei köyünden toprak örneği toplarken vuruldukları bildirildi.
Resmi verilere göre, Karamoja'da toplam 17.083 kilometrekare (6,595 mil kare) arazi maden arama ve çıkarma faaliyetleri için ruhsatlandırılmıştır. Çevre ve iklim değişikliği raporlamasına odaklanan bir web portalı olan Earth Journalism Network, yirmi altı şirketin şu anda bölgede arama veya madencilik haklarına sahip olduğunu bildiriyor.
Son dört yılda Çinli madencilik şirketi Sunbelt'in 7,4 km² (2,8 mil kare) alanda 13 milyon $ maliyetle mermer madenleri işlettiğini iddia ediyor. Ancak bu para, bölgedeki aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için yere süzülmedi.
Bu haberde kaynak ANews'tir.