"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.405.947 %0.452
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Dünya Ukrayna, Rusya'nın Mariupol'da teslimiyet çağrısına karşı çıktı

Ukrayna, Rusya'nın Mariupol'da teslimiyet çağrısına karşı çıktı

Rusların 'Kollarınızı bırakın' çağrısına Ukrayna 'teslimiyet söz konusu değil' dedi. Yüz binlerce sivil kuşatma altında kaldı.

Ukrayna, yüz binlerce sivilin kuşatma altındaki bir şehirde mahsur kaldığı ve Rus bombardımanıyla harap olduğu Mariupol'da Pazartesi günü şafaktan önce silah bırakması yönünde Rusya'nın talebine karşı çıktı .

Rus ordusu, kuşatma altındaki güneydoğu kentindeki Ukraynalılara sabah 5'e kadar teslim olmalarını emretti ve bunu yapanların güvenli koridorlardan ayrılmalarına izin verileceğini söyledi.


Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, kentte "Teslim olma, silah bırakma söz konusu olamaz" yanıtını verdi. Rus tarafını bu konuda bilgilendirdik” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı, dördüncü haftasına girdi ve çoğu cephede duraksadı. Rusya, başkent Kiev'i ele geçirmek ya da Başkan Volodymyr Zelenskiy hükümetini hızla devirmek bir yana, tek bir büyük Ukrayna şehrini ele geçirmeyi başaramadı.


Ancak Rusya yerleşim alanlarını döverek büyük yıkıma neden oldu. Hiçbir yer, savaştan önce 400.000 kişiye ev sahipliği yapan Azak Denizi'ndeki bir liman olan Mariupol'dan daha kötü acı çekmedi. İşgalin ilk günlerinden beri kuşatma ve sürekli bombardıman altında, yiyecek, ilaç, elektrik ve tatlı su olmadan.

Bazı kişilerin özel araçlarla dışarı çıkmasına izin verildi, ancak Rus kuvvetleri yardım konvoylarının veya otobüslerin sivilleri tahliye etmesi için şehre ulaşmasına izin vermedi. Ukrayna ayrıca Moskova'yı Mariupol'den Rusya'ya bazı sivilleri sınır dışı etmekle suçluyor.


Rusya Ulusal Savunma Yönetimi Merkezi direktörü Albay General Mizintsev, savunma bakanlığı tarafından dağıtılan bir brifingde ültimatomu ilan ederek, "Silahlarınızı bırakın" dedi. 

Mizintsev, Mariupol'daki "Nazileri", oradan ayrılmaya çalışan insanları vurmak da dahil olmak üzere, orada "korkunç bir insani felakete" neden olmakla suçladı. Bunun için hiçbir kanıt sunmadı.

Yunanistan'ın Mariupol Başkonsolosu Manolis Androulakis, kuşatmadan kaçtıktan sonra dört günlük bir yolculuktan sonra Pazar günü eve gelen ve kenti terk eden son Avrupalı ​​diplomat olan Manolis Androulakis, "Benim gördüğümü, umarım kimse görmeyecek" dedi.

İngiltere Savunma Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı bir istihbarat güncellemesinde, Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırısının durduğunu söyledi. 24 Şubat'ta savaşın ilk saatlerinden bu yana Rusya'nın ilerleyişinin büyük ölçüde durdurulduğu kuzeybatıdaki bir bölgede bulunan Hostomel yakınlarında şiddetli çatışmalar devam ediyordu.

Rusya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırı olan savaşı, Ukrayna'yı silahsızlandırmak ve onu "Nazilerden" korumak için "özel bir askeri operasyon" olarak nitelendiriyor. Batı, bunu Başkan Vladimir Putin'in gayri meşru olarak nitelendirdiği bir ülkeyi boyun eğdirmek için kışkırtılmamış bir saldırganlık savaşı için sahte bir bahane olarak tanımlıyor.

BM insan hakları ofisi, Cumartesi gece yarısı itibarıyla en az 902 sivilin öldürüldüğünü, ancak gerçek ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu söyledi. BM mülteci ajansı, Polonya gibi komşu ülkelere kaçan 3.4 milyonu da dahil olmak üzere 10 milyon Ukraynalının yerinden edildiğini söyledi.

ŞEHİR HAYATTA KALACAK

Kiev'in banliyöleri Rusya'nın ilerleyişi yolunda enkaz haline gelirken, savunucular başkentin büyük çaplı bir saldırıya uğramasını engellemeyi başardılar. Ancak her gece ölümcül bombardımanlara ve füze saldırılarına maruz kalıyor.

Yetkililer, son olarak bir alışveriş merkezini tahrip eden bombalı saldırıda en az sekiz kişinin öldüğünü söyledi.

Mariupol dışında, doğudaki Kharkiv, Sumy ve Chernihiv şehirleri, Rusya'nın topçu ile kentsel alanları düzleştirme taktiğinden en çok etkilenenler oldu.

Kharkiv Belediye Başkanı Igor Terekhov televizyonda yaptığı açıklamada, ülkenin ikinci büyük şehrinde çoğu konut olan yüzlerce binanın yıkıldığını söyledi.

Yüzlerce binanın yıkıldığını anlatan Terekhov, "Şehir birleşti... Kharkiv hayatta kalacak" dedi. "En kötü günlerin geride kaldığını söylemek mümkün değil, sürekli bombalanıyoruz, gece yine top ateşi oldu."

Diplomatik cephede, Avrupa Birliği dışişleri ve savunma bakanları, Moskova'ya ek yaptırımlar, özellikle de petrol ambargosu getirilip getirilmeyeceği konusunu görüşmek üzere Pazartesi günü bir araya geldi. 

Kremlin, son üç hafta içinde 685 Rus ve Belaruslu ile Rus finans ve ticaretine yönelik dört tur AB yaptırımıyla Ukrayna'daki rotasını değiştirme yönünde harekete geçmedi.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır. Haberin orjinal metnine ulaşmak için tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *