Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi adına önemli bir yeniliği açıkladı. Tekin, meslek ortaokullarının hayata geçirilmesi için pilot uygulamaların başladığını duyurdu. Yıl sonuna kadar, ilgili genel müdürlükler tarafından izleme ve değerlendirme süreçlerinin yürütüleceğini belirten Tekin, bu adımın öğrencilerin yeteneklerine göre erken yaşlardan itibaren mesleki alanda yetişmelerini sağlamayı amaçladığını söyledi. Ayrıca, İstanbul ve Ankara’daki müzik okullarının ardından, bu projeyle mesleki alandaki eğitimde de benzer bir başarıyı hedeflediklerini ifade etti.
Milli Eğitim Akademisi ile Eğitimde Kaliteyi Artırma Hedefi
Bakan Tekin, eğitim sistemindeki gelişmelerin yalnızca okullarla sınırlı olmadığını, öğretmenlerin mesleki gelişimi ve eğitimde kalitenin artırılması için de çalışmalar yaptıklarını açıkladı. Özel okul öğretmenlerinin Milli Eğitim Akademisi’nden faydalanabileceğini belirten Tekin, Akademi'nin kamu ve özel kurumlara hizmet vereceğini vurguladı. Bu doğrultuda, öğretmenlerin katkılarının hizmet puanına dönüştürülmesi ve eğitim süreçlerinin sürekli dinamik tutulması gerektiğinin altını çizdi.
Yapay zeka uygulamalarının eğitimde kullanımı konusunda da önemli açıklamalar yapan Bakan Tekin, MEBİ platformunun yaygınlaştırılacağını ve zenginleştirileceğini bildirdi. Eğitimde kişiselleştirilmiş öğrenme ve öğretmenlerin katkılarını sürekli hale getirme konusunda çaba sarf ettiklerini belirten Tekin, yapay zeka destekli sistemlerin öğrencilerin ve öğretmenlerin işlerini kolaylaştıracağına inandığını ifade etti. Tekin, EBA gibi dijital platformlardaki içeriklerin sürekli güncellenerek, eksikliklerin giderileceğini de duyurdu.
Bakan Tekin, öğretmenlerin mesleki gelişimi için çeşitli hizmet içi eğitim merkezlerinin açılacağını, bazı illerde mevcut binaların Milli Eğitim Akademisi'ne dönüştürüleceğini söyledi. Öğretmenlerin, akademideki eğitim süreçlerine aktif katılım sağlayarak gelişimlerini sürdürecekleri ve aynı zamanda konaklama imkânlarının da sağlanacağı belirtildi. 1 Eylül 2025 tarihine kadar bu süreçlerin tamamlanması hedefleniyor.
Bakan Tekin, öğrencilere sağlanan dijital kaynakların eğitimdeki gücünü vurguladı. EBA platformunda dünyanın en zengin içeriklerinin bulunduğunu belirten Tekin, öğrencilere, okulda aldıkları eğitimle birlikte ücretsiz olarak sunulan kaynaklardan faydalanarak başarılı olabileceklerini ifade etti. Destekleme ve Yetiştirme Kursları (DYK) ile ilgili olarak ise, öğretmenlerin bu kurslardan hizmet puanı alacağı ve puanların revize edileceği müjdesini verdi.