"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2954 %0.1
37,0073 %0
2.280.843 %-1.655
2.996,26 -1,05
Ara
İşçi Haber Eğitim Mahkemeden emsal karar! Tutanak tutulması gerekiyor

Mahkemeden emsal karar! Tutanak tutulması gerekiyor

Online sınavlara ilişkin idare mahkemesince verilen emsal kararda mahkeme, elektronik ortamda kamera açık şekilde gerçekleştirilen çevrimiçi sınavlarda, öğrencilere kopya suçlaması yapılabilmesi için sınav esnasında, gözetmenler tarafından uyarıda bulunulması ve tutanak tutulması gerektiğinin altını çizdi.

Konuya ilişkin önemli bilgiler Hürriyet’ten mesut Hasan Benli'nin haberinde yer aldı. Habere göre, İstanbul’daki bir özel üniversitenin hukuk fakültesi bölümünde yaşanan olayda, 9 Temmuz 2023’te elektronik ortamda kamera açık şekilde yapılan bütünleme sınavında “Turnitin.com intihal” programı ile bir öğrencinin kopya çektiği belirlenerek sonrasında hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.

Söz konusu öğrenci, kopya çektiğine ilişkin iddiaları retti ancak buna rağmen, kendisine bir yarıyıl süresi için uzaklaştırma cezası verildi.

Öğrecinin avukatı Emre Güneş, verilen cezanın iptali için İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne dava açarken okul yönetimi, ise davanın reddi talebinde bulundu.

MAHKEMEDEN İPTAL KARARI

Söz konusu öğrencinin bir yarıl yıl süresince okuldan uzaklaştırılma kararına yönelik iptal kararı veren mahkeme, Kararın gerekçesinde, şu değerrlendirmelerde bulundu:

"Elektronik ortamda canlı olarak kamera açık şekilde yapılan sınav esnasında davacının kopya çektiğine ilişkin sınav gözetmeni tarafından herhangi bir uyarı yapılmadığı ve sınav işlemlerinin sonlandırılmadığı, zira kamera açık şekilde yapılan sınavda davacının kopya çektiğine ilişkin görüntü kaydı ve başkaca herhangi bir somut bir delilinin de bulunmadığı görüldüğünden sınav kağıdının değerlendirmesi aşamasında muhtelif internet kaynakları ile sınav kağıdındaki metin benzerliklerinden yola çıkılarak ve varsayıma dayanarak davacının kopya çektiğinden bahisle cezalandırılması hukuka aykırıdır."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *