"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5659 %0.17
36,2076 %-0.14
3.388.783 %3.988
2.964,82 0,09
Ara
İşçi Haber Eğitim Meslek-teknik öğretmenleri atama talep ediyor!

Meslek-teknik öğretmenleri atama talep ediyor!

Meslek-teknik öğretmenleri yetersiz atamalar nedeniyle görevlerini icra edemezken yetkililerden atama yapılmasını talep ediyor.

Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden ve eğitimi çok derinden etkileyen 'atama bekleyen öğretmenler' sorunu günden güne büyümeye devam ediyor. Atamaların yetersizliği nedeniyle KPSS'den yüksek puan alsalar bile atanamayan öğretmenler artık sabırlarının kalmadığını belirterek yetkililere sesleniyor.

En verimli yaşlarında yıllarca KPSS ve atama stresi yaşayan meslek-teknik öğretmenleri de hayallerini kurduğu mesleklerini icra etmek için atama bekleyen öğretmenlerden. Uzun süren eğitimlerinin ardından atanarak mesleklerini yapmak isteyen meslek-teknik öğretmenleri atamaların yetersizliği nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor.

Öğretmenler, senelerce eğitimini aldıkları mesleklerini icra etmek, atanarak işlerini eşit işe eşit hak ve eşit maaş kapsamında gerçekleştirmek istediklerini belirterek yetkililere sesleniyor.

Yıllarca alanlarında eğitim alan öğretmenler hayallerini kurduğu mesleklerini yapmak için uzun süre boyunca KPSS ve atanma stresiyle mücadele etmek zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi ağır eleştiriler alırken milyonlarca öğretmenin mesleklerini icra etmek için yıllarca atama beklemesi eleştirilerin de odağı oldu. 

Meslek-teknik öğretmenleri de mezun sayısının her yıl artmasının yanında yetersiz atamalar nedeniyle yığılmalar meydana geldiğini belirtiyor. Atanma sayısı yetersizken her yıl yeni mezunlarla rakiplerinin artmasına tepki gösteren meslek-teknik öğretmenleri atamaların artırılmasını talep ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı atamalarda kontenjan sayısı her seferinde yetersiz bulunurken meslek-teknik öğretmenlerine verilen kontenjan da devede kulak kalıyor. Her sene binlerce yeni mezun da atama sırasına karışmışken meslek-teknik öğretmenleri kontenjanlarda kendilerine çok az sayıda yer verilmesine tepki gösteriyor. Öyle ki bazı branşlara hiç kontenjan verilmiyor. Metal Teknolojisi, Metalürji Teknolojisi, Gemi İnşa gibi branşlara 50-100 kontenjan bile verilmiyor.

Atama bekleyen öğretmenlerin içerisinde olan meslek-teknik öğretmenleri de öncelikle 2024 yılı Şubat döneminde 50 bin öğretmen ataması gerçekleştirilmesini talep ediyor ve daha sonra yapılacak atamalarda branş bazında kontenjan dağılımlarının adil olmasını ve yıllardır yenen meslek-teknik öğretmenlerinin haklarının iade edilmesini talep ediyor.

İşçi Haber ile iletişime geçerek taleplerinin yetkililere duyurulması için mücadele eden meslek-teknik öğretmenleri tepkilerini ve taleplerini şu sözlerle dile döküyor: 

Metal, motor, makine, tesisat, enerji gibi önemli bölümlerin çok az kontenjana layık görülmesi bizi çıldırtmıştır. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bu haksızlığa bir son verilmelidir. Meslek lisesi memleket meselesi diyerek çıktıkları bu yolda ilerliyorlar ama bizsiz! Birçok haber yapıldı bu yıl meslek liseleri iyileştirilecek tarzında hani nerde? Zaten 5'er 10'ar alınan branşları kısmakta neyin nesi? Sıfır kontenjan da ne demek oluyor? Bizler yıllarımızı verdik KPSS uğruna her şeyden vazgeçtik. Bu muydu adalet? Adaletli dağılım bunun neresinde? Üvey evlat mıyız biz? Yıllardır yeter! lütfen sesimizi duyun ve duyurun... Artık dayanamıyoruz... Hak, adalet istiyoruz... TEKNİK ÖĞRETMENLERE GEREKEN DEĞER VERİLMELİ ÜVEY EVLAT DEĞİLİZ BİZ!"

Toplam 5 yılda 65 meslek öğretmenliğine verilen kontenjan sayısı 5835. Her bölüm için oran orantı yaparsan sadece 18 kontenjan verilmiş oluyor o da hepsine değil. Bazı bölümlere sadece 1-5-10 gibi kontenjanlar veriliyor bir de ihtiyaçların olması halinde atama yapılmıyor. Teknik öğretmenler olarak en çok mağduriyet yaşayan öğretmenlik bölümleriz.

Üreten gelişen büyüyen bir Türkiye için mesleki eğitime önemin artırılması gerekir . Gelişmiş ülkelere baktığında mesleki eğitim veren öğretmenlerin eğitim öğretim camiasına katılma süreleri çok daha kısa ve hızlıdır. Ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda üretim yapan fabrikalar ve devlet kurumlarında meslek liselerinden çıkan öğrencilerin çok daha rahat ve hızlı bir şekilde hayata girebildikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden gereken önemin verilmesi yıllardır atama bekleyen meslek öğretmenlerinin yaşamış oldugu zor durumlar unutulmamalıdır.

Tesisat öğretmenliği için 2020 yılı ihtiyaç sayısı 260 atama sayısı 10, 2021 ihtiyaç sayısı 290 atama sayısı 10 vs. diye devam ediyor. Bir de bunlar bize yansıtılan ihtiyaçlar gerçek ihtiyacın bundan çok daha fazla olduğunu hepimiz biliyoruz.

Tesisat öğretmenliği için 2023 yılı sadece birkaç şehir örnek olsun diye veriyorum Şanlıurfa net ihtiyaç sayısı 21, Antalya net ihtiyaç sayısı 8, Aydın net ihtiyaç sayısı 6, Kocaeli net ihtiyaç sayısı 3, Manisa net ihtiyaç sayısı 5, Kars net ihtiyaç sayısı 4, Şırnak net ihtiyaç sayısı 3 vs şekilde devam ediyor. Ülkenin her yerinde ihtiyaç var ve daha sadece biz 42 şehrin ihtiyacını biliyoruz. Sadece İstanbul'da 20 binden fazla açık olduğunu biliyoruz. Oradan da rahat 40'dan fazla açık verecek bunlar göz önünde bulunurken yine 10 kişi mi atama yapacaklar?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *