Uzun süredir Türkiye gündemini meşgul eden ve eğitimi çok derinden etkileyen 'ücretli öğretmenler' sorunu çığ gibi büyümeye devam ediyor. Yıllarca eğitimini aldıklarını mesleklerini tam hakkıyla icra etmek isteyen öğretmenler, aynı işi yaptıkları meslektaşlarıyla farklı şartlara dahip olmaya tepki gösteriyor.
Yıllarca alanlarında eğitim alan ücretli öğretmenler hayallerini kurduğu mesleklerini yapmak için uzun süre boyunca kadro stresiyle mücadele etmek zorunda kalmalarına tepki gösteriyor. Ülkemizdeki eğitim sistemi ağır eleştiriler alırken milyonlarca öğretmenin mesleklerini icra etmek için yıllarca atama beklemesi eleştirilerin de odağı oldu.
Ücretli öğretmenler çalıştıkları kurumda öğretmenliğin yanı sıra birçok işle uğraştıklarını ancak maaşlarıyla bunun karşılığını alamadıklarını belirtiyor.
TBMM, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş ile CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba arasında ücretli öğretmen tartışması yaşandı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2024 yılı bütçe görüşmeleri devam ederken ücretli öğretmenlerin maaşı tartışmalara yol açtı. Komisyonda dün Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları görüşülüyor. Görüşme sırasında CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş arasında ücretli öğretmen tartışması yaşandı. Ağbaba, komisyonda şunları söyledi:
"ÖĞRETMENİN 9 BİN TL ÜCRETİ SENİN KRAVAT PARANI KARŞILAMIYOR"
"Ücretli öğretmenlerin alabildikleri maksimum ücret 9 bin TL, senin ayakkabı paranı karşılamıyor İsmail Güneş, kravat paranı karşılamıyor hala karşıma geçmiş konuşuyorsun. Örneğin 20 saat haftalık derse giren bir öğretmen 5 bin lira civarında ücret alıyor. 9 ay çalışan bir ücretli öğretmen sadece 2 ay tam ücret alabilmekte, tatiller ve ek dersler ödenmemekte. MEB bünyesinde 15-25 yıl çalışan öğretmenler bulunmakta. Bu insanlar 70-80 yıl çalışsa emekli olamıyor.
Biraz vicdanlıysanız o ücretli öğretmenlerin kadro sorunlarını çözersiniz. 80 yılda 90 yılda ücretli öğretmenler emekli olamıyor. İntihar eden öğretmenlerden utanmıyorsun, 'atanamayan öğretmen yok' diyorsun. 2023 yılında KPSS öğretmenlik bölümüne başvuran aday sayısı 600 bine dayanmış durumda. Hala Milli Eğitim öğretmen ataması yapmak yerine güvencesiz, düşük ücretli istihdam biçimleri tercih ediliyor. Ücretli öğretmenlikte eğitim bilimleri alanından mezuniyet şartı yok. Milli Eğitim Bakanlığı alanında uzmanlaşmış öğretmenleri kadrolu olarak atamak yerine ucuz öğretmen çalıştırmayı tercih ediyor. Öğretmenler işsiz öğrencilere kavuşmayı bekliyorlar.''