"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1247 %0.09
43,5269 %0.88
4.005,69 % 1,28
3.178.991 %-1.464
İşçi Haber Gündem İklim Kanunu Teklifi TBMM’de! İlk 4 madde kabul edildi

İklim Kanunu Teklifi TBMM’de! İlk 4 madde kabul edildi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, İklim Kanunu Teklifi’nin ilk dört maddesi kabul edildi. AK Parti tarafından hazırlanan 20 maddelik teklif, iklim değişikliğiyle mücadelede daha etkili adımlar atılmasını ve 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşılmasını amaçlıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Kabul edilen maddelere göre, teklif sera gazı emisyonlarının azaltılması, iklim değişikliğine uyum faaliyetleri, planlama ve uygulama araçları gibi konuları kapsıyor. Yasal ve kurumsal çerçevenin esaslarını belirleyen teklif, iklim adaleti, emisyon ticaret sistemi, gönüllü karbon piyasaları gibi önemli kavramları içeriyor.

Türkiye’nin İklim Mücadelesinde Yeni Dönem

Teklife göre, Türkiye’nin “ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreceli kabiliyetler” ilkesi dikkate alınarak iklim değişikliğiyle mücadelesinde eşitlik, şeffaflık, sürdürülebilirlik ve adil geçiş gibi ilkeler esas alınacak.

Teklif kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında alınan tedbirlere ve düzenlemelere uymakla yükümlü olacak. Ulusal Katkı Beyanı çerçevesinde, net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek.

Sera Gazı Emisyonları Nasıl İzlenecek?

İklim değişikliğiyle mücadelede ilerleme süreci, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından yıllık bazda izlenecek. Başkanlık, gerekli görülen tedbirleri almak, kurumlar arası koordinasyonu sağlamak, karbon fiyatlandırmasını düzenlemek ve gelişmeleri takip etmekle yetkili olacak.

Teklif kapsamında, İklim Değişikliği Başkanlığı, düzenlemelerin uygulanmasına yönelik gerekli bilgi, belge ve verileri kamu kurumlarından ve özel sektör kuruluşlarından doğrudan talep edebilecek. Başkanlık ayrıca Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu üzerinden ihtiyaç duyduğu verileri öncelikli olarak temin edecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, gerektiğinde bazı yetkilerini İklim Değişikliği Başkanlığı’na devredebilecek. Milli savunma ve güvenlik açısından kritik bilgi ve belgelerin paylaşımına dair usuller ise ilgili bakanlıklarla birlikte belirlenecek.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Komisyonun yerinde olmaması nedeniyle, TBMM Genel Kurulu’nun yarın saat 14.00’te yeniden toplanacağı duyuruldu.

Kaynak: AA