"Haberin İşçisi"
İstanbul
Az bulutlu
18°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1207 %0.08
43,4975 %1.05
4.017,17 % 1,57
3.182.431 %-2.031
İşçi Haber Gündem İletişim Başkanlığı İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin açıklama

İletişim Başkanlığı İklim Kanunu Teklifi'ne ilişkin açıklama

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta görüşülen ve ilk dört maddesi kabul edilen İklim Kanunu Teklifi hakkında kamuoyuna yansıyan bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, karbon ayak izine dair düzenlemelerin bireyleri değil, sadece üretim yapan organizasyonları kapsadığı vurgulandı.

Okunma Süresi: 2 dk

Karbon ayak izinin azaltılmasının kişisel özgürlüklerle, mülkiyet haklarıyla ya da seyahat özgürlüğüyle hiçbir ilgisinin bulunmadığı belirtilen açıklamada, bu düzenlemelerin anayasal haklara herhangi bir müdahale içermediği ifade edildi. Bazı basın organları ve sosyal medya hesaplarında gündeme gelen “Emisyon Ticaret Sistemi adı altında karbon vergisi vatandaşın cebinden çıkacak” iddiasının da gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kanun teklifinde karbon vergisine ilişkin hiçbir hüküm yer almamaktadır. Emisyon Ticaret Sistemi yalnızca enerji yoğun üretim yapan tesisleri kapsamaktadır. Bireylerle veya vatandaşların günlük yaşamlarıyla ilgili herhangi bir uygulama söz konusu değildir.”

DMM açıklamasında ayrıca, kamuoyunda geniş yankı uyandıran bazı iddiaların da asılsız olduğu belirtildi. Bunlar arasında “Tarım yasaklanacak, istenilen ürün ekilemeyecek, meyve ağaçlarına el konulacak, hayvancılık yasaklanacak, yapay et yedirilecek, hayvan otlatmak yasaklanacak” gibi söylemlerin hiçbirinin gerçeğe dayanmadığı ifade edildi. Söz konusu açıklamada, kanun teklifinde bu tür iddiaları destekleyecek ya da çağrıştıracak hiçbir düzenlemeye yer verilmediğinin altı çizildi. Aksine teklifin, afet ve kuraklık gibi iklim kaynaklı risklere karşı tarımı, hayvancılığı ve doğal kaynakları korumayı hedeflediği belirtildi.

Paris Anlaşması ile toprağa el konulacak iddiası

DMM tarafından yapılan açıklamada, Paris İklim Anlaşması’na yönelik dezenformasyonlara da cevap verildi. Özellikle sosyal medyada yer bulan “Küresel güçler Paris Anlaşması üzerinden tarım alanlarınıza el koyacak, toprağınız elinizden alınacak, istediğiniz ürünü ekemeyeceksiniz” iddialarının tamamen asılsız olduğu kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Paris Anlaşması, 2021 yılında TBMM'de ‘uygun bulma’ kanunu ile iç hukukumuza dahil edilmiştir. Türkiye bu anlaşmayı kendi kalkınma hedefleri ve özel koşulları çerçevesinde imzalamıştır. 2021 yılından bu yana anlaşma kapsamında hiçbir kısıtlayıcı uygulama hayata geçirilmemiştir, bundan sonra da böyle bir durum söz konusu olmayacaktır.”