Bakan Kacır, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, dünyanın günümüzde ekonomik daralmalar, krizler ve savaşlarla zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Güçlü ve sürdürülebilir bir üretim altyapısına sahip ülkelerin, AR-GE ve inovasyon ekosistemiyle öne çıktığını vurguladı. Türkiye'nin son 22 yılda gerçekleştirdiği politikalar sayesinde araştırma ve inovasyon ekosisteminin güçlendiğini, sanayi alanlarının ve nitelikli insan kaynağının artış gösterdiğini ifade etti.
"Ülkemizi küresel üretim üssü haline getirdik"
Bakan Kacır, Türkiye'nin organize sanayi bölgelerinin sayısını 191’den 362’ye çıkardığını ve 45 endüstri bölgesi kurarak ülkeyi küresel bir üretim üssü haline getirdiklerini söyledi. Bugün Türkiye'nin seramik karoda Avrupa’da üçüncü, dünyada beşinci büyük ihracatçı olduğunu belirtti. Türkiye’nin, yüksek katma değerli üretimle birlikte küresel pazarlarda rekabet gücünü artırdığını ifade etti.
Kacır, son 22 yılda seramik sektöründe gerçekleştirilen 138 milyar liralık sabit yatırım ile 39 bin istihdam sağlandığını kaydetti. Sektörün desteklenmeye devam edileceğini belirten Kacır, yeni yatırımlarla elde edilen kazanımların daha ileri seviyelere ulaşacağına inandığını söyledi.
"Yeşil ve dijital dönüşümü hızlandırıyoruz"
Bakan Kacır, Türkiye Yüzyılı'nda sanayinin yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandıracak projelerin devreye alındığını vurguladı. Yeni yatırım teşvik sistemi ile yatırımcıları destekleyeceklerini belirten Kacır, sanayi üretiminde verimlilik ve katma değerli üretimin önemine değindi.
Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, seramik sektörünün güçlü üretim ve ihracat potansiyelinin arkasında nitelikli insan kaynağı, zengin ham madde imkanı ve yeni teknolojiler olduğunu ifade etti. Türk motifleriyle üretilen seramik ürünlerinin dünya genelinde tanındığını belirtti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 36 yıldır sürdürülebilir bir fuar düzenlemenin sektördeki gelişimi gösterdiğini vurguladı. Gültepe, Türkiye'nin ihracatında yaşanan zorluklara rağmen umutlu olduklarını belirtti.