2 Şubat tarihi itibariyle emekli kök maaşı tablosu için araştırmalar hız kazandı. Emekli maaşları ek zamsız tutarlarla ocak ayında hesaplara yatmaya başlamıştı. SSK, Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 49.25 zam yapılmasını içeren kanun teklifi yasalaştı, Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra da emeklilerin hesaplarına ek zamdan kaynaklı farklar yatırılacak. Geçtiğimiz ay SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaşları yüzde 37.57’lik zamma göre hesaplara yattı, önümüzdeki günlerde ise 11.68 puanlık fark da maaşlara yansıyacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışının yüzde 49,25'e yükseltildiğini açıkladı. Maaşlara yansıyan zam kök maaşa yapılacağı için ek ödemesiz maaşını bilmek isteyen emekliler, araştırmaya başladı. İşçi Haber olarak sizler için araştırdık.
EK ÖDEME NEDİR? KÖK MAAŞ NEDİR? NASIL HESAPLANIR?
Hem SSK hem Bağ-Kurlulara ya da memur emeklilerine, özetle tüm emeklilere ‘ek ödeme’ ödeniyor. Ek ödeme ne anlama geliyor? 2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Maaşın yüzde 4’ü, ek ödeme adı altında her ay tüm emeklilerin hesabına yatırılıyor. Yüzde 4’lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor ama maaşı yüksek olan daha yüksek, düşük olan daha az alıyor. Yapılan her zamda, alınacak ek ödeme tutarı da artıyor.
Kök maaş ya da kök aylık ise, e-devlet üzerinden “Emekli Aylık Bilgisi” kısmında aylık tutar olarak görülebiliyor. Emekliler kendileri hesaplamak için alınan maaşın %4'ünü bularak, bunu alınan maaştan çıkarmaları gerekiyor. Elde kalan tutar kök maaşa eşittir.
ZAMLI MAAŞ NASIL HESAPLANIR?
Yeni zamlı maaşı hesaplamak için öncelikle %4 olan ek ödeme, önceki ay alınan tutardan çıkarılmalı. Ardından bulunan ücretin (kök maaşın) %49,25'i hesaplanarak, kök maaşa eklenmeli. Son olarak elde edilen tutarın %4'ü (ek ödeme) tekrar zamlı maaşa eklenmeli.