Günümüzde döviz kurundaki değişiklikler ve enflasyon ile intibak düzenlemesinin olmaması vatandaşların gelir-gider dengesizliği yaşamasına neden oluyor. Geçim şartları neredeyse her sene zorlaşırken emeklilik hakkı kazanan vatandaşlar arasında belirli bir maaş farkı olması da tepkilere yol açıyor. Emeklilik hakkı kazanan ancak intibak yasasından yararlanamayan vatandaşlar diğerlerine göre daha az maaş aldıklarını, mevcut ekonomik şartlarda maaş farklılığının büyük eşitsizliğe yol açtığını belirtiyor.
İNTİBAK YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, seçim öncesinde intibak düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin primlerin eşitlenmesinden bahsetti. Bağ-Kur'luların 9 bin gün prim biriktirmesi gerekirken, SSK'lıların 7 bin gün biriktirmesi gerekiyor. Buradaki haksızlığın giderilmesi primlerin eşitlenmesi söz konusu. Maaşların eşitlenmesi talepleri var, bu konuda bir çalışma var." ifadelerini kullandı. Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı görevini üstlenen Vedat Işıkhan ise emeklilerle ilgili bir düzenleme yapılacağını açıkladı. Düzenlemenin kapsamı bilinmezken emeklilik maaşlarındaki büyük eşitsizliğin giderilmesi adına intibak yasasının da çıkması bekleniyor.
EYT FEDERASYONU MÜCADELE EDİYOR!
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Federasyonu Başkanı Arzu Lastikçi de EYT'nin geride mağdur bırakmadan tam olarak düzenlenmesi için mücadele ediyor. 2000 yılı öncesi emekli olanlar için uygulanan İntibak Yasası'nın 2000 yılı sonrası emekli olanlar için de çıkarılması gerektiğini belirten Lastikçi, "En düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmamasını ancak asgari ücretin de gelinen süreçte en düşük memur maaşından az olmamasını, özellikle mutfak ve gıda enflasyonunda rakamların kontrol altına alınmasını talep ediyoruz" dedi.
İLK İNTİBAK 2012'DE GELDİ
Emeklilere intibak konusu uzun zamandır Türkiye gündeminde. 2000 yılı öncesinde emekli olanlar arasındaki maaş farklılıklarını gidermek için 2012 yılında intibak yasası çıkarıldı. Bu yasa ile tüm maaşlar yeniden hesaplanmış, yaklaşık 2 milyon SSK'lının gelirinde artış olmuştu. Yasanın ardından gelen bu artışlar 2013 yılının Ocak ayından itibaren maaşları yansıtılmıştı.
Bu düzenlemenin ardından 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar vatandaşlar da intibak talepleriyle gündeme geldi. Bu taleplerin altında yatan neden ise emekli maaşlarının 3 ayrı dönem baz alınarak hesaplama yapılması…
Emekli maaşları hesaplanırken 1999 öncesi, 1999-Ekim 2008 arası, Ekim 2008 sonrası çalışmalar için farklı hesaplama yapılıyor. Her üç dönemde de farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları kullanılıyor.
3 AYRI HESAPLAMA VAR
İlk dönem olarak 1999'a kadar olan süreye bakılıyor. Burada aylık bağlama oranları yüksekten uygulanıyor ancak güncelleme katsayısı dışında başka bir katkı olmuyor.
1999 ile 2008 arasında yapılan ikinci dönemde ise aylık bağlama oranları düşse de büyüme oranı güncellemede kullanılıyor. 2008 sonrası dönem ise ayrı olarak hesaplanıyor. Burada da büyüme hızının yüzde 30'u alınırken, bir önceki yılın enflasyon oranı da maaş hesaplamasında ve güncellemede kullanılıyor.