8 Eylül 1999 düzenlemesini birkaç günle kaçırmaları sonucu emekliliklerinin çok daha fazla uzamasına karşı çıkan vatandaşlar 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarla aynı şartlardan yararlanmak ve yaşadıkları bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını talep ediyor.
1999 sonrası emeklilik mağduriyeti yaşayan yüz binlerce vatandaş varken bazıları kademeli emeklilik, bazıları eşit emeklilik bazıları ise adil bir emeklilik sistemi talep ediyor. Emeklilikte Eşit Adalet Derneği (EMEŞAD) da 2000 sonrası SGK'lılar için kademeli değil de eşit ve adil emeklilik bir emeklilik sistemi istiyor.
09.09.1999 sonrası çalışmaya başlayan vatandaşlar, taleplerini yetkililere daha güçlü bir sesle duyurmak adına Emeklilikte Eşit Adalet Derneği'ni kurdu. Dernek Başkanı Mustafa Gündüz önderliğinde eşit ve adil bir emeklilik sisteminin getirilmesi için çalışmalar yürüten EMEŞAD birçok mecrada yetkililere seslenirken siyasilere de ziyaretlerde bulunuyorlar.
Emeklilik sisteminin eşit ve adil olması gerektiğini savunan EMEŞAD, adil bir emeklilik için aşağıdaki reform maddelerini talep ediyor:
1) Kadın 6.000 bin prim günü ile 20 yıl, erkek 7.000 bin prim günü ile 25 yıl çalışma hayatı kayıtsız şartsız emeklilik
2) SGK girişi geç olan veya primi eksik olanlar için 25 yıl 5.000 bin gün prim kadın 48, erkek 50 yaş kısmi emeklilik.
3) 25 yıllık hizmet süresinde 7.000 bin günü aşan prim fazlası için prim iadesi veya maaş bağlanma oranına göre emeklilik şartnamesine geçen 7.000 gün üzeri için % 20 fazlası ile maaş bağlanması veyahut 7.000 primi doldurmuş kişi 25 yıllık hizmet sürecini beklerken kısmı ödeme yapılması.
4) Emeklilikte maaş bağlanma oranı 1999 öncesi baz alınarak ve günümüzün yaşam şartları göz önüne alınarak % 9 daha eklenerek maaş bağlanma oranı % 85 çekilmesi.
5) SGK başlangıçı olmadan doğum yapan kadınların mağduriyeti giderilmesi adına daha sonra işe başlayıp yaşı doldurmuş kadınlara eksik primleri için sınıf ayrımı yapılmadan eşit şekilde doğum borçlanması yapması.
6) Esnaf ve çiftçi (bağkur) tüm Bağ-Kur'lu vatandaşlara emeklilik yaş ve prim ödeme günün SGK ile eşit şartlara çekilmesi.
7) Bağ-Kur'lu vatandaşlar (küçük esnaf, büyük esnaf, küçük çiftçi, büyük çiftçi ) olarak ayrıştırılmalı ve prim ödeme planlanmalı.
8) Geçmiş dönemde çırak ve staj mağdurları göz önüne bulundurularak kaza ferdi (tamamlayıcı sağlık sigortası) kaldırılıp çıraklık yapan veya staj yapan öğrencilere (SGK) başlatılması.
9) Üniversite okuyan öğrenciler okul süresi ve sonrasında iş bulma süresi göz önüne alınarak ve gençleri üniversiteye okumaya teşvik için en az lisans ve (4) yıllık ve lisansüstü (5/6) yıl okuyan öğrencilere 2, 4 yıl erken emeklilik verilmesi.
Emeklilikte Eşit Adalet Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak bu reform kapsamı madde (1,2,3,4,5,6,7) 2000-2040'a kadar geçerli olması. Madde (8,9) reform kabulünden itibariyle geçerli olması talep edilmektedir.