Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) yönelik düzenlemede geri sayım başlamışken detaylar da yavaş yavaş netleşmeye başladı. Yeni düzenlemenin kimleri kapsayacağı belirlenirken SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı açısından herhangi bir ayrımın olmayacağı ortaya çıktı.
Bağ-Kur'lu kadın çalışanlar 7200, erkek çalışanlar ise 9000 prim günü ile emeklilik hakkı kazanabilecek. Bağ-Kur kapsamında işyeri açan, şirket ortağı olup primini donduranlar bu süreleri canlandırarak prim gün sayısını primlerine ekletebilecek.
Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği EYT düzenlemesi Meclis gündeminde yerini almaya başladı. EYT düzenlemesiyle birlikte emekliliğe hazırlanan SSK (4A), Bağ-Kur (4B), Emekli Sandığı (4C) statüsündeki çalışanların da hazırlık süreci devam ediyor.
Prim borcu nedeniyle durdurulan sigortalılık süreleri ihya talebinde bulunulan tarihteki asgari ücret üzerinden yapılıyor.
İhya başvurusunda bulunan vatandaşların üç ay içerisinde ihya tutarının tamamını ödemesi gerekiyor. Uzmanlar Bağ-Kur'lu vatandaşların asgari ücret zamlanmadan ihya yapmasını tavsiye ediyor.
Bu haktan, ölen Bağ-Kur'luların hak sahibi yakınları da yararlanarak dul ve yetim aylığı bağlatabilecek. Bu yıl için en düşük günlük prime esas kazanç tutarı 216 lira olup bir günlük prim tutarı da bunun yüzde 34.5'i olan 74.41 liraya karşılık geliyor. Yurtdışı askerlik, doğum, askerlikte kısmi borçlanma yapılırken Bağ-Kur'luların durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamının primini yatırmak gerekiyor.
Bakanlıklar tarafından bugüne kadar yapılan açıklamalara göre 8 Eylül 1999 tarihinden önceki koşullara göre emeklilik hakkı verilecek. Bu tarihten öncesi SSK'lılarda emeklilik koşulları 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim gününün, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lu kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününün tamamlanması şeklinde olacak.
Bağ-Kur'lu vatandaşların EYT düzenlemesinden yararlanarak emekli olabilmesi için dilekçe verdiği tarih itibarıyla kendi sigortalılığı nedeniyle prim borcunun da olmaması gerekiyor. Bu kişilerin emeklilik dilekçesi borcu ödedikleri tarihte geçerli sayılacak. Emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşından itibaren başlayacak.
Bir dönem Bağ-Kur'lu olup SSK veya Emekli Sandığı'nda çalışmaya devam ettikten sonra emekliliği hak kazananlar için de prim borcu kuralı geçerli olmaya devam edecek. Bu sosyal güvenlik statüsünden emekliliğe hak kazansalar dahi geçmişte Bağ-Kur prim borcu varsa emekli olunamayacak. Örneğin, 5300 gün SSK'lı çalışması olan EYT'li normalde tek başına bu hizmet süresiyle emekli olabilir. Bu kişinin 300 gün Bağ-Kur prim borcu varsa, emekli olabilmesi için borcunu ödemesi istenecek.