TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak yasa kapsamında ABO, 5000, kısmi emeklilik ve intibak olmaması nedeniyle emeklilik mağduriyeti devam ediyor.
8 Eylül 1999 öncesi SGK girişi olup 3600 prim gününe sahip vatandaşların, kısmi emeklilik ve ABO mağdurları kapsama alınmadı. Emekli olmak için çok daha uzun süre beklemesi gereken vatandaşlar ortadaki bu adaletsizliğe karşı çıkmaya devam ediyor.
EYT yasasında 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olanlar için yaş şartı kaldırılırken prim şartının olması tepki çekti. Bakan Vedat Bilgin, çalışmalar yapılırken düzenlemede prim engeli olmayacağını söylemesine rağmen prim gün sayısına ilişkin bir düzenleme yapılmadı. SGK’lıların prim gün sayısı işe başlama tarihine göre 5 bin günden başlayıp, 5 bin 975 güne kadar çıkabilecek. Bu kapsamda uzun süredir yaşa takılan EYT'liler şimdi de EPT yani emeklilikte prime takılanlardan oldu.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu Başkanı Arzu Lastikci, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a prim günü ve kısmi emeklilik mağduriyetinin giderilmesi için çağrıda bulundu. Lastikci, 03.03.2023 tarihinde çıkan yasanın EYT dosyasını kapatmadığını, aksine mağduriyetleri daha da arttırdığını söyledi. Borçlanarak emekli olamayan binlerce kişinin zor durumda olduğunu belirten Lastikci, Bakan Işıkhan'dan Ekim ayında ilk icraat olarak 5000 ve kısmi emeklilik hakkı verilmesini istedi.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ve Emekliler Federasyonu Başkanı Arzu Lastikci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenerek verilen sözlerin tutulmasını talep ediyor.