Fitch Ratings, Türkiye ekonomisi ile ilgili güncel değerlendirmelerini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu "B+"dan "BB-"ye yükseltirken, not görünümünü "durağan" olarak belirledi.
Açıklamada, pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari açıkların ve döviz korumalı mevduatlarda yaşanan kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmenin kalıcılığını destekleyeceği ifade edildi. Ayrıca, rezervlerin yıl sonunda 158 milyar dolara, 2025'te ise 165 milyar dolara çıkmasının beklendiği belirtildi.
Fitch, parasal sıkılaştırmanın enflasyonu düşürme stratejisi için önemli olduğunu ve liranın gerçek değer kazanmasına katkıda bulunduğunu vurguladı. Kuruluş, sıkı parasal politikaların mali konsolidasyon ve ihtiyatlı asgari ücret ayarlamalarıyla birleştirilmesinin enflasyonda önemli bir düşüş sağlayacağına ve dış likidite tamponlarını, düşük cari açıkları ve azaltılmış dolarizasyonu destekleyeceğine olan güvenini dile getirdi.
Enflasyonun bu yılı yüzde 43 ile tamamlamasının, 2025 sonunda ise yüzde 21'e düşmesinin beklendiği aktarıldı. Cari açığın bu yıl Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 1,9'una gerilemesi ve 2025-2026'da ortalama yüzde 1,7 olmasının tahmin edildiği belirtildi.
Ayrıca, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5, 2025'te ise yüzde 2,8 büyümesinin öngörüldüğü, Avrupa Birliği'nde öngörülen kademeli toparlanmanın net ihracatı destekleyeceği ifade edildi.
Fitch Ratings, geçen yıl eylülde Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit etmiş, not görünümünü ise 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Bu yıl mart ayında ise ülkenin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkarmıştı.