Kırıkkale'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geliştirilen KOP projesi kapsamında kraliçe arı üretimi için harekete geçildi ve bu kapsamda teşvikler oluşturulmaya başlandı.
Şu ana kadar yalnızca 5 kişinin yaptığı söz konusu mesleğin 9 bin TL günlük kazancı bulunmaktadır.
O MESLEK NEDİR?
Kırıkkale Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafınca yürütülen KOP projesi, devletin sağladığı %70 oranındaki hibe desteği ile birçok yenilikçi girişimciye finansal destek sağlamaya devam ediyor.
Proje kapsamında Yahşihan ilçesinde yaşayan Aydın Payar adlı girişimci de bu desteklerden faydalanarak, Türkiye arıcılık sektöründe dikkat çeken başarılara imza attı. Kraliçe arı yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlayan Payar, bu alandaki başarısıyla adından söz ettirmeye devam ediyor.
Payar, 5 bin adet kraliçe arı üreterek, bu arıları Türkiye'nin çeşitli bölgelerine dağıtımını yapıyor. Her bir kraliçe arı 300 TL karşılığında satılıyor ve Payar özellikle Befa ırkı kraliçe arıların üretimine yoğunluk veriyor. söz konusu bu ırkın sakin doğası ve yüksek verimliliği, Payar'ın bu türü tercih etmesinin nedenleri arasında bulunuyor. Ayrıca, ırkın damızlık bireyleri yurt dışından temin edilmekte olup, Payar her gün 300 arıyı bu kapsamda kargolamaktadır.
Öte yandan, Payar bu işin zorluklarına dikkat çekerek, arıların günde 10 kez bakım gerektirdiğininin altını çizdi.