Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan, 5 milyon kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesinin deprem sebebiyle bekletilmesinin ardından Mart ayında yasalaşması beklenirken milyonlarca kişiyi mağdur edn intibak yasasının gündeme alınması bekleniyor.
Yasanın onay alması durumunda emekli maaşlarına da zam yapılacak. İntibak Yasası 2000 ve 2008 yılından sonra emekli olan vatandaşları kapsamaktadır. EYT ve İntibak yasası kapsamında yapılan düzenlemeler ile 2000 yılından önce emekli olanlar vatandaşlar da yasa kapsamında yer alacak.
2003 yılında İntibak Yasası’na geçilmesi ile birlikte prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre eşit maaşlar verilecek. Bununla birlikte emekli maaşlarına yapılan zam oranları da yüzde 70 seviyesinde olacak.
EMEKLİ MAAŞLARINA DÜZENLEME GETİRİLİYOR
2008 yılında yapılan yasal düzenleme ile birlikte SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Banka Sandığı kurumları Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) altında birleştirildi.
Prim gün sayısı ve sigortalılık süresine bağlı olarak ödenen emekli maaşları adaletsiz bir sistemin meydana gelmesine neden oldu. Emekli maaşları arasında büyük fark olurken yeni düzenleme ile birlikte bu sorunun önüne geçilmesi bekleniyor.
Emekli maaşlarında bir standart uygulanacağını belirten Bakan Vedat Bilgin, ‘’Özellikle esnaf emeklisinin maaşının yükseltilmesi gerekiyor. Emekli maaşlarını sabit bir orana göre belirlemek için harekete geçtik.EYT’lilerin maaşı belirlenirken de standart oran verilecek’’dedi.
İntibak Yasası’nda yapılan düzenleme ile birlikte emekli maaşlarının arasındaki farkın da önüne geçişmesi planlanıyor. Şu an uygulamada olan yasa kapsamında 1999’dan önce emekli olanlar ve 5 bin prim günü bulunan vatandaşlar 6 bin TL maaş almaktadır. Aynı prim gün sayısına sahip olan ancak 2000’den sonra emekli olan vatandaşlar 3.500 TL maaş alıyor.
2003 yılında İntibak Yasası’na geçilmesi ile birlikte prim gün sayısı ve sigortalılık süresine göre eşit maaşlar verilecek. Bununla birlikte emekli maaşlarına yapılan zam oranları da yüzde 70 seviyesinde olacak. Yasa Aralık ayında Mesclis’te yar alacak.
İNTİBAK YASASI İLE 1.200 TL DAHA ARTACAK
Öte yandan SSK (4A) ve BAĞ-KUR'dan (4B) 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar aynı prim kazancı ve prim gün sayılarıyla 2000 yılından önce emekli olanların kendilerinden daha fazla emekli maaşı aldığına dikkat çekiyor ve intibak ile aradaki maaş farklılığının son bulmasını talep ediyor. Yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olan kişilerin maaşı yeniden hesaplanacak. Böylece, milyonlarca emeklinin maaşı, çalışma süresi ve prim ödemelerine göre değişen oranlarda artacak. İntibak çıkarsa emekli maaşları 1.200 TL'ye varan miktarda yükselebilecek.
İNTİBAK DÜZENLEMESİNDE SON GELİŞMELER
TÜED, 2000'den sonra emekli olanlar için intibak istedi
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek intibak düzenlemesinin yapılmasını isteyerek şu açıklamalarda bulundu:
"EYT, emekli aylıklarına zam oranının yüzde 30'a yükseltilmesi, en düşük aylığın 5 bin 500 liraya çıkartılması adımları, intibak düzenlemesi ve bayram ikramiyesindeki artışla taçlandırılmalı. Milyonlarca emekli, intibak düzenlemesinin EYT düzenlemesiyle birlikte TBMM'ye sunulmasını dört gözle bekliyor. Bu adımın atılması, 2000 yılından sonra emekli olanlara rahat bir nefes aldıracaktır."
EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI OLACAK MI?
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, intibak düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin primlerin eşitlenmesinden bahsetti. Bağ-Kur'luların 9 bin gün prim biriktirmesi gerekirken, SSK'lıların 7 bin gün biriktirmesi gerekiyor. Buradaki haksızlığın giderilmesi primlerin eşitlenmesi söz konusu. Maaşların eşitlenmesi talepleri var, bu konuda bir çalışma var." ifadelerini kullandı.
İntibak yasasının amacı, 2000 öncesi emeklilerin aylıklarını 2000 sonrası emeklilerin aylıklarıyla eşitlemekti. 2000 öncesi emeklilerin aylıklarında 150 TL'lik bir artışla 350-400 arasında bir artış sağlandı. Ancak şimdi aradaki fark, ters yönde açılmaya başladı ve 2000 sonrası emeklilerin maaşları 2000 öncesi emeklilerin maaşlarının gerisinde kaldı. 2000'den sonraki emeklilerin maaşlarıyla ilgili güncel sorun, maaşlarının 2000 öncesi emeklilere kıyasla giderek daha düşük hale gelmesi. Hükümet, sosyal güvenlik sorunlarını tek tek ele almayı ve vatandaşların lehine çözmeyi hedeflemek... Ekonomi istikrarlı kaldığı sürece, hükümetin yasayı bekleyen milyonlarca vatandaş için düzenleme yapması ve kararlar alması bekleniyor.