EYT sayesinde iki milyon çalışan emekli olma fırsatına sahip olmuştu. Kademeli olarak bu rakamın beş milyona ulaşması tahmin ediliyor. EYT, 9 Eylül 1999 öncesi işe giren vatandaşları kapsıyor. Bu tarihte ve bu tarihten sonra sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar ise yeni emeklilik yasasından faydalanamadı. Düzenlemenin bir gün ile milyonları etkilemesi çalışanların fazlasıyla tepkisini çekti.
Son günlerde gündeme gelen haberlere göre, 2000 ile 2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kaydolan vatandaşların emeklilik süreçleri üzerinde değişiklikler yapılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, söz konusu tarih aralığında sigortalı olan bireyler için kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Yeni Şafak’ın haberine göre, Bakanlık, 2000-2008 yılları arasında sigortalı olan kişilere yönelik kademeli emeklilik sistemi üzerinde çalışıyor. Bu düzenleme ile söz konusu dönemde sigortalı olan vatandaşlar, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde erken emekli olma imkanına sahip olacaklar.
Henüz kesinleşmemiş olmasına rağmen, söz konusu olan yeni düzenlemeyle 2000-2008 arası sigorta başlangıcı yapan vatandaşların emeklilik hakkı konusunda umutları tazelendi. Detaylı bilgilerin ilerleyen süreçte aktarılması bekleniyor.
Kademeli emeklilik sistemi şartları şöyle:
- SSK’lı kadınlar için: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 arası prim günü.
- SSK’lı erkekler için: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000-5975 arası prim günü.
- BAĞ-KUR’lu kadınlar için: 7200 prim günü.
- BAĞ-KUR’lu erkekler için: 9000 prim günü.
- Emekli Sandığı’na tabi kadınlar için: 7200 prim günü.
- Emekli Sandığı’na tabi erkekler için: 9000 prim günü.
Kademeli emeklilik ile ilgili isabetli tahminler yapan SGK uzmanı Özgür Erdursun, yeni düzenlemeyi bekleyen vatandaşlara sevindirecek haber vermişti.
Erdursun açıklamasında: “Kademeli emeklilik yüzde 100 gelecek. Bu seçimler için hükümetin en ufak bir kademeli emeklilik planı yok ama erken emeklilik düzenlemesinin 5 yıl içinde çıkacağını tahmin ediyorum. EYT de böyle oldu. İlk başlarda küçük küçük kanun teklifleri veriliyordu. Ama sonra EYT yasası çıktı. Burada da öyle olur, kademeli emeklilik gelir. Ama bu bir süreç, bir mücadele. Bu mücadele de iyi bir şekilde sürdürülüyor. O kişiler de EYT’liler gibi emekli olmayacaklar. Onlar kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş kademesinin öne çekilmesini istiyorlar.” ifadelerini kullandı.
Kademeli Emeklilik Ne Demek?
Kademeli emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan sistemin adı. Bu emeklilik sistemi, çalışanların emeklilik hakkına yaş ve prim gün sayısı esas alınarak, esnek bir şekilde ulaşmalarını sağlıyor. EYT’den faydalanamayan 8 Eylül 1999’dan sonra işe başlayanlar kademeli emeklilik talep ettikten sonra konuşulmaya başlanan bu model uzun süredir gündemdeki yerini koruyor. Kademeli emeklilik sisteminde, çalışanların emeklilik yaşı, sigortalı olarak işe giriş tarihlerine, prim-gün sayısına göre belirleniyor. Bu sayede, vatandaşlar orta yetişkin yaşlardan itibaren emeklilik hakkı kazanabiliyor.