Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinin uzaması işçilerin tepkisini çekti. Deprem nedeniyle verilen aranın ardından görüşmeler devam ediyor ancak henüz imzalanmış değil.
Mart ayının sonuna gelinmişken TÜRK-İŞ ve HAKİŞ'in birlikte karar alacağı Kamu Çerçeve Protokolü'nün açıklanmamış olması uzun zamandır karar alınması için bekleyen işçilerin tepkilerine yol açtı.
Son olarak 2021 yılında düzenlenen görüşmede alınacak kararı 700 bini aşkın işçi merakla beklerken taleplerini de yetkililere iletmeye devam ediyorlar.
Sosyal medyada etkinlik düzenleyen işçiler Kamu Çerçeve Protokolü'nün bir an önce açıklanması için sendika başkanlarına seslenerek her gün kendilerini hatırlatırken hükümetin zam teklifi büyük tepki çekti.
HÜKÜMETİN MAAŞ ZAMMI TEKLİFİ BELLİ OLDU!
2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde hükümetin zam teklifi belli oldu. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin 700 bin kamu işçisi için ilk 6 aylık zam teklifinin yüzde 30, taban aylık teklifinin ise 11 bin 500 lira olduğunu açıkladı.
Teklifin, yüzde 45 olan taleplerini karşılamadığını dile getiren Atalay, "İşçinin razı olmadığı rakamı imzalamayız" ifadelerini kullandı.
Ancak yüzde 30'luk zam teklifi uzun zamandır geçim sıkıntısı yaşayan işçinin beklentisini karşılamadı. Twitter'da yetkililere seslenen kamu işçileri yüzde 30'luk zammı yeterli bulmadığını ve kesinlikle kabul etmediğini açıkladı. İşçiler Kamu Çerçeve Protokolü'nün bir an önce tavizsiz bir şekilde imzalanmasını beklerken sendika başkanları Mahmut Arslan ve Ergün Atalay'a sesleniyor.
Birinci altı ay için yüzde 45 zam talebi
Görüşmelerde, işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in belirlediği ortak taleplerde "aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, bunun yapılmasının ardından bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi" yer alıyor.
Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor.
Bunlarla birlikte, belediye ve il özel idare şirketlerindekiler de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.
Diğer sözleşmeleri de yakından ilgilendiriyor
Öte yandan, yaklaşık 3,5 milyon memur ile 2,5 milyon memur emeklisinin maaşlarına yapılacak zam oranının belirleneceği 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, 1 Ağustos itibarıyla başlayacak.
Bu doğrultuda, kamu işçilerini ilgilendiren 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor.
Yarın devam edecek olan görüşmelerin bayram öncesinde anlaşılarak imzalanması bekleniyor.
Bakan Bilgin'den açıklama
Geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Esas büyük sorun, bizim toplu sözleşme, iş kanunu, toplu sözleşme kanunu, sendika kanunu gibi bütün çalışma hayatının yasal mevzuatında köklü bir reforma ihtiyaç var. Onunla ilgili de bütün hazırlıkları yaptık. Bir akademi kurulu kurduk. Sizin de bir akademik çalışmanız oldu. Onu da biliyorum. Bu ortak çalışmayı birlikte değerlendirerek inşallah önümüzdeki dönemde onu hayata geçireceğiz." dedi.
Hükümetin kamu işçilerine yeni zam teklifi belli oldu!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türk-İş Başkanı Ergün Atalay bir araya geldi.Kamuda çalışan 700 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme için ikinci görüşme yapıldı.
Görüşme sonrası açıklama yapan Atalay, hükümetin kamu işçisi için yeni teklifinin 12 bin lira taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 40 zam olduğunu açıkladı.
Türk-İş Genel Başkanı son durumla ilgili bir açıklamada bulunarak şu ifadeleri kullandı:
"Bize 2 hafta önce taban ücret 11 bin 500 lira verdikleri ücreti yüzde 30 ifade ettiler. Biz bunları kabul edemeyeceğimizi geçtiğimiz hafta perşembe kamuoyuna açıkladık. Bugün Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu'nu topladık. HAK-İş de kendi koordinasyon kurulunu topladı. Saat 14.30 civarında da bakanlık bize randevu verdi. Sayın Bakan, 'İşveren Sendikası'nın verdiği teklifi ben, 12 bin düşük ücrete çekiyorum. Yukarıdaki ücreti de yüzde 40'a getiriyorum' ifadesini kullandı.
"BU İYİ BİR GELİŞME"
Bu gelişme kötü değil iyi bir gelişme. Ama bunu kabul etmeyeceğimizi ifade ettik. Bayramdan sonra yeni bir durum değerlendirmesi yapacaklarını umut ediyoruz. Görüşmeler devam ediyor. Bugün gelinen nokta küçümsenecek bir nokta değil. Ama bunun üstüne çıkılması gerektiğini ifade ettik. Bizim teklifimiz ile arasında bir fark var, onun kapatılmasını bekliyoruz. Bu teklif yeterli değil."
Hak-İş'ten Kamu Çerçeve Protokolü ile ilgili açıklama!
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Kamu çerçeve protokolü görüşmeleri kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin başkanlığında 17 Nisan 2023 Pazartesi günü (Bugün) bir görüşme daha gerçekleştirdik. Toplantıya HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut ARSLAN ve Genel Başkan Yardımcısı Yunus DEĞİRMENCİ ile Türk-İş Genel Başkanı Ergun ATALAY ve Kamu Çerçeve Protokolü Koordinasyon Kurulu üyeleri katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Bilgin, 10 Nisan 2023 tarihinde TÜHİS tarafından teklif edilen 11.500 TL taban ücret ve ilk altı ay için yüzde 30’luk zam teklifini revize ettiklerini açıkladı. Sayın Bilgin, teklifi taban ücret için 12.000 TL ve ücret zammını da ilk altı ay için yüzde 40 civarında revize ederek, bu çerçevede toplu iş sözleşmesini sonuçlandırmak istediklerini ifade etti.
HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ olarak, bu rakamların önemli olduğunu, sayın Bakanımızın inisiyatif geliştirmesini olumlu bulduğumuzu, gelinen noktanın küçümsenemeyeceğini, ancak teklifin hem sendikalarımızın hem üyelerimizin hem de kamuoyunun beklentilerini karşılamadığını, dolayısıyla bu rakamları kabul edemeyeceğimizi ifade ettik. Sayın Bakandan bu tekliflerini tekrar gözden geçirmesini talep ettik.
Sayın Bakanımız, yeniden bir çalışma yapacaklarını ve en kısa zamanda sonuçlandırarak tekrar bir araya geleceğimizi ifade etti.
HAK-İŞ olarak, kamu çerçeve protokolünün, taleplerimiz de dikkate alınarak en kısa zamanda sonuçlandırılmasını istiyoruz.
Kamu çerçeve protokolü görüşmeleri kapsamında gelinen son noktayı, teşkilatımız ve kamuoyu ile paylaşırız.”