Türkiye'de Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) bünyesinde çalışan taşeron işçiler, geçici istihdam statüsünden kurtulmak ve kadroya geçmek istiyorlar. Bu işçiler, yıllardır aynı işi yapmalarına rağmen istihdam güvencesinden ve emeklilik haklarından yoksun bırakılıyor.
KİT'ler, devletin sahip olduğu ve yönettiği kuruluşlar olarak farklı sektörlerde hizmet veriyorlar. Bu kuruluşlar, hizmetlerini sunabilmek için taşeron işçileri kullanıyorlar. Ancak bu işçiler, geçici olarak istihdam edildikleri için işten çıkarılma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
KİT taşeron işçileri, yetkililerden kadro taleplerine cevap bekliyor!
Sendikalar ve işçi örgütleri, taşeron işçilerin istihdam güvencesi ve daha iyi çalışma şartları için mücadele ediyor. Kamu İktisadi Teşebbüsleri bünyesinde çalışan taşeron işçiler, kadro taleplerini dile getirerek istihdam güvencesi talep ediyor. Kadro talepleri, işçilerin işlerini kaybetmeden çalışabilmelerini ve emeklilik haklarına kavuşabilmelerini sağlayabilir.
KİT taşeron işçileri, devlet yetkililerinin KİT bünyesinde çalışan taşeron işçilerinin taleplerini görmezden gelmemelerini ve istihdam güvencesi sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmalarını istiyor. İşçiler, istihdam haklarına saygı duyulmasını ve geçici istihdam uygulamasının son bulmasını bekliyor.
KİT bünyesinde çalışan taşeron işçiler, yıllardır verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını belirterek yetkililere çağrıda bulunuyor. KİT taşeron işçilerin kadro talepleri, daha güvenli bir çalışma hayatı ve emeklilik haklarına ulaşma konusundaki beklentilerini yansıtıyor. İşçiler, yetkililerin bu talepleri dikkate almasını bekliyor.
KİT taşeron işçilerine kadro verilecek mi?
Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Meclis'e 696 sayılı KHK ile taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemeye ilişkin soru önergesi sunmuştu. Bu önergeye cevap veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışmalara devam ettiklerini iletti. Bakan Işıkhan'ın yanıtı şu şekilde:
"2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü "nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir."