"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5943 %0.28
35,8171 %-1.19
3.403.867 %0.965
2.996,43 1,16
Ara
İşçi Haber Ekonomi Lise öğrencisinin göz hastalıklarına uzaktan teşhis sağlayan cihazı TEKNOFEST’te

Lise öğrencisinin göz hastalıklarına uzaktan teşhis sağlayan cihazı TEKNOFEST’te

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Çınay Dilibal: ”İlk başta gözün ön yüzey hastalıkları ile başladık ki bu göz hastalıklarının yüzde 70’ini kapsıyor ve cihazımız ön yüzey göz hastalıkları konusunda hastane ortamında yapılabilecek tüm teşhis işlemlerini yapabiliyor” ”Cihazımızın içerisinde gözün ön yüzeyini ve retinasını görmeye imkan veren bir mikro kamera var. Öncelikle arka göz retina bölgesini görmeyi hedefliyor. Sonrasında göz dışında cildiye ve kulak burun boğaz alanlarında genişlemeyi hedefliyoruz”

İSTANBUL (AA) TOLGA YANIK Lise öğrencisi Çınay Dilibal tarafından geliştirilen ve göz hastalıklarının yüzde 70'inin teşhisini gerçekleştirebilen cihaz, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te sergileniyor.

Dillibal'ın geliştirdiği cihazı, TEKNOFEST kapsamında düzenlenen 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı'nı ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da denedi.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Çınay Dilibal, Anadolu Ajansı'nın medya paydaşı olduğu TEKNOFEST'te AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'den bu yana geliştirdiği, biyomedikal ekipman tasarladığı bir platformunun olduğunu belirterek, "Bu biyomedikal ekipman, bulut tabanlı ve nesnelerin internetini kullanarak uzaktan muayene yapılmasına olanak sağlıyor." dedi.

Öncelik olarak, göz alanı için prototip ürettiklerini ve cihazın patentini aldıklarını aktaran Dilibal, bu çalışmanın doktorla hasta arasında eş zamanlı olarak teletıp platformu üzerinden uzaktan muayeneye imkan sağladığını kaydetti.

Dilibal, "İlk başta gözün ön yüzey hastalıkları ile başladık ki bu göz hastalıklarının yüzde 70'ini kapsıyor ve cihazımız, ön yüzey göz hastalıkları konusunda hastane ortamında yapılabilecek tüm teşhis işlemlerini yapabiliyor. Şu an prototip aşamasında ve ilk başarılı test hastane koşullarında yapıldı. Özel bir hastanenin tüm göz doktorlarıyla toplantılar gerçekleştirdik. Pandemi döneminde online sistemlere olan talep çok arttı. Tıbbi cihazlar da bu alanda kullanışlı bir hale gelmeli." diye konuştu.


"Hastaneye ulaşamayan engelliler için geliştirildi"


Göz alanında kullanılan cihazların hantal olduğunu iddia eden Dilibal, geliştirdikleri cihazla buna portatif bir çözüm getirdiklerini söyledi.

Dilibal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cihazımızın içerisinde gözün ön yüzeyini ve retinasını görmeye imkan veren bir mikro kamera var. Öncelikle arka göz retina bölgesini görmeyi hedefliyor. Sonrasında göz dışında cildiye ve kulak burun boğaz alanlarında genişlemeyi hedefliyoruz. Hasta arayüzünde cihaz ve teletıp platformu var. Buradan alınan veri, kullanılabilir hale gelmesi için bulut ve uç hesaplama katmanlarına gidiyor. Bu platform aslında en yeni teknolojilerden biri.

Ürün, öncelikle hastaneye ulaşamayan engelliler için geliştirildi. Hastanede göz hastalıkları bölümünde lise stajımı yaparken, insanların hastaneye ulaşamadığını ve gözünü telefonla çekerek fotoğraflarını atanları gördüm fakat bunlar kullanışlı değil. Hastanede, başkaları tarafından getirilmek durumunda olan engellileri görüyordum, evde de rahatça yapılabilmeli bu tip muayeneler. Göz sistemlerinde lens ve kameraların açıları çok önemli, belirli açılarda muayene yapılabiliyor, bunun için göz doktorları ile çalıştık."

Dilibal, kuluçka merkezleriyle görüşme aşamasında olduklarını ve ürünün kısa bir süre içerisinde ticarileşeceğini bildirdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *