"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4879 %0.07
36,4457 %0.25
3.331.460 %1.671
2.955,97 0,71
Ara
İşçi Haber Ekonomi O meslek grubunda kriz büyüyor: 40 bin TL maaşa rağmen kimse bulunamıyor

O meslek grubunda kriz büyüyor: 40 bin TL maaşa rağmen kimse bulunamıyor

Sivas'ta çoban krizi büyüyor. Sivas'ın Ulaş ilçesinde hayvancılıkla uğraşanlar çoban bulabilmek adına 40 bin TL maaş verse de yine de çoban bulunamıyor. Çaresiz kalan vatandaşlar ise çareyi hayvanlarını satmakta buluyor.

Sivas'ta yaşanan çoban krizinin görüldüğü yerlerden biride, yaklaşık 2 bin 500 küçükbaşın bulunduğu ve ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Çevirme köyü. Köyde çoban bulamayınca ve yabancı uyruklu çobanlarda zam talebinde bulununca çobanlar çareyi sürülerini satmakta buldu. 

Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Çevirme köyünün muhtarı Hasan Gül, bu mesleği babadan kalma devam ettirmeye çalıştıklarını aktararak "Köyümde sürüye çoban lazım ama bulamıyoruz. Bulamayınca da bu mesleği yapamıyoruz. Köyde genç de kalmadı. Bu meslek de zorlaştı. Bu gidişle hayvancılık gün geçtikçe bitecek" dedi.

"BİRÇOK KÖYDE ŞU ANDA HAYVANLAR SATILDI"

Muhtar Gül, açıklamalarının devamında ise şu ifadelerde bulundu:

 "Eskiden köylerde insan çoktu ama şimdi gençlerde okul okumaya gittikleri için kimse kalmadı. Köyde şu anda çoban da kalmadı. Kışın 20 bin TL'ye bulduğumuz çobanlar, şimdi 40 bin TL'ye çıktı. Her ay zam yapıyorlar. Bunun belli bir fiyatı olmalı. Köyümde sürüye çoban lazım ama bulamıyoruz. Bulamayınca da bu mesleği yapamıyoruz. Köyde genç de kalmadı. Bu meslek de zorlaştı. Bu gidişle hayvancılık gün geçtikçe bitecek. Birçok köyde şu anda hayvanlar satıldı. Bizde de ellerinde hayvanları olan satmayı düşünüyor. Buna bir çözüm bulunmalı."

"AFGAN ÇOBANLARIN DENETLENMESİ GEREK"

Yaşanan sıkıntılara ilişkin değerlendirmelerde bulunan çiftçi Murat Sulakçı ise şu ifadelerde bulundu:
"Şartların ve sosyal yapının zor olması nedeniyle yarın, bir gün son kalan hayvanlar da satılırsa bu yaylalar boş kalacak. Çiftçiliğinde en önemli alanı olan hayvancılığa sahip çıkılması gerekiyor. Hayvanlara üretilen yemlerin de fiyatları çok yüksek. Afgan çobanların denetlenmesi gerekiyor. Çobanlık için buraya gelenler, daha sonra Akdeniz bölgesine garsonluk yapmaya gidiyor. Bunun önüne geçilmesi için denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor diye konuştu. Çoban bulamadığı için hayvanlarını arazide kendisi otlatan Bayram Çağlar da Çoban sıkıntısı, çok büyük bir sıkıntı olmaya başladı. Artık insanlara şehirler cazip geliyor. Şu anda çoban bulamıyoruz. 40-45 bin TL maaş verip de bulamayanlar var. Şu anda benim hayvanlarım satılık. Çoban bulamazsam, bu işi bırakacağım." 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *