Zam oranlarının belli olmasının ardından SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam oranının yüzde 50'ye yakınlaştırılacağı iddia edildi. Gözler şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı açıklamaya çevrildi.
SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ne kadar zam yapılacağı merak uyandırırken birçok gazeteci ve SGK uzmanı da konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN CEM KÜÇÜK RAKAM VERDİ
TGRT Haber'de yayınlanan programında konuşan gazeteci Cem Küçük, en düşük emekli maaşı için 11 bin 500 ila 12 bin TL rakamını telaffuz etti.
Küçük, "Memur emeklilerine yüzde 50'ye yakın zam yapıldı. Memurlar ve asgari ücrete de yüzde 50'ye yakın zam yapıldı ama SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,5'te kaldı. Özellikle kök maaş meselesi çözülmedi. Buradan söyleyelim en düşük maaş alanların durumu o kök maaş halledilerek en az 11 bin 500 ila 12 bin TL seviyesine getirilmesi lazım. Diğer SSK ve Bağ-Kur'luların maaşları da yüzde 50'ye tamamlanması gerekiyor ki adalet olsun. Adalet açısından da bunun olması lazım. 1 yıldan beri özellikle en düşük maaşı alan emekliler bir kez zam aldı. Son 1 yılda enflasyon yüzde 70, gıdaya vurursak 80-90 aralığında... Devleti ve TÜİK'i baz alsak bile yüzde 75 civarlarında." ifadelerini kullandı.
ÖZGÜR ERDURSUN'DAN YASAL DÜZENLEME İÇİN TARİH VURGUSU
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun ise, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 50'ye yakın zam yapılması gerektiğini söyledi.
Erdursun, "Şu anda 3 Ocak itibarıyla enflasyon açıklandıktan sonra SSK ve Bağ-Kur'lular yüzde 37.57'yi, emekli sandığı emeklileri yüzde 49.25 ve devlet memurlarının yüzde 49.25'lik enflasyon farklarını aldılar. Net olan durum şu anda bu. Bunun dışında ekstra hiçbir şey yok. En düşük emekli aylığı da nisan ayında 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Ben böyle kalacağına ihtimal vermiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kabine toplantısı yapıp açıklama yapması bekleniyordu. Bunun da bir an evvel yapılması gerekiyor ki ayın 18'inde emeklilerin hesaplarına yansısın. 16'sına kadar Meclis tatildi. Sayın Cumhurbaşkanı'nın sadece açıklama yapması yeterli değil. Sonrasında da Meclis'te de bir yasal düzenlemenin kabul edilmesi arkasından da Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Ayın 16'sında Meclis açılıp, aynı gün Meclis'ten geçip, Resmi Gazete'de hemen yayınlayıp aradaki farkları da aylıklara yansıtmaları lazım" dedi.