EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesinin ardından aylar geçti. Ancak kapsama dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurlarının emeklilik yolundaki mücadelesi devam ediyor.
1986 yılında kabul edilen 3308 sayılı Meslek Kanunu ile birlikte staj ve çıraklık dönemleri sigorta başlangıcı olarak tanımlanmasına rağmen prim ödemelerinin yapılmadığı için emekli olamayan stajyer ve çırakların mağduriyeti büyüyor.
Emeklilik sisteminde haksızlık olduğunu belirten staj ve çıraklık mağdurları çocuk yaşta başladıkları çalışma hayatında staj ve çıraklık sigortasının başlangıç sayılmasını isterken uğradıkları bu haksızlığın bir an önce son bulmasını talep ediyor.
Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Uzun yıllarca çalışan staj ve çıraklık mağdurları emeklilik haklarının resmen gasp edildiğini belirterek adalet istiyor.
Çalışma günlerini belgeli bir şekilde kanıtlayan staj ve çıraklık mağdurları dönemin değişmesiyle tüm haklarını bir anda kaybetti. Emeklilik şartlarını doldurmalarına rağmen sigortalarının başlangıç sayılmaması nedeniyle emekli olamayan staj ve çıraklık mağdurları bir an önce emeklilik hakkına kavuşmak isterken gözünü kulağını yetkililerden yapılacak açıklama çevirdi. Peki staj ve çıraklık sigortası emekliliğe sayılacak mı?
Staj ve çıraklık mağduriyeti nasıl oluştu, çözümü nasıl olmalı?
Uzun zamandır staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılmasını isteyen mağdurlar, Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu önderliğinde birçok basın açıklamasında bulunurken etkinlikler, mitingler düzenleyerek emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması için mücadele ediyor.
Siyasilere yaptıkları ziyaretlerde yaşanılan mağduriyetin nasıl oluştuğunu anlatırken çözüm önerilerinde de bulunan staj ve çıraklık mağdurları, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlatıyor:
''Biz kimiz?
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 1980'li ve 1990'lı yıllarda Meslek Liselerinde ve Çıraklık Okullarında iken zorunlu staj yaparak fabrikalarda, bankalarda, sanayilerde 1 yıl ile 6 yıl arasında fiilen ücretli, bordrolu ve bir işverene bağlı olarak çalışmış iş akdi ve SGK girişi yapılmış stajyerler ve çıraklarız.
Stajyer ve çıraklar, sanayide ve atölyelerde ucuz işgücü olarak kullanılmakta ve küçük yaşta emeği sömürülmektedir. Ağır ve riskli işlerde çalıştırıldıkları için iş kazaları geçirmekte, uzuvlarını hatta yaşamlarını kaybetmektedirler. Ve tüm bunları yaparken meslek liseliler ve çıraklar gelişmekte olan ülkemizin yetişmiş iş gücü açığını kapatmakta ve sanayiye ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadırlar.
Mağduriyet nasıl oluştu?
Zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve tescil numaralı Sigorta Kartı verilerek "Sigortanız başladı" denilerek aldatılan ve sonrasında bunu gerek SGK ekranında gerek SGK sistemlerinden çekilen verilerde başlangıç gösterilerek kandırılmaya devam edilen, akabinde 2000'li yılların başlarında ikinci bir tarih çıkartılarak mağdur bırakılan bir kesimdir. Stajyer ve çıraklar devletine güvenerek mağdur olmuştur.
Mağduriyetin çözümü nasıl olmalı?
Dünyanın hiçbir yerinde kısa ve uzun kol ayrımı yoktur. Fiili çalışma var ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile e-Devlet sisteminde açıkça görünen ilk işe giriş tarihimizin emeklilik hesabının yapıldığı Hizmete Başlangıç Tarihi olarak sayılmasıdır.
Mağduriyetimizin Detayları:
Staj ve çıraklık sırasında yapılan sigorta, kısa vadeli sigorta kollarına tabi olduğu için o dönemde sadece "iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası' ödenmiş, yaşlılık primi ödenmemiştir. Bu sebeple fiili olarak çalıştıkları ilk işe giriş tarihleri emeklilik hesabına katılmamaktadır.
Mağduriyetin Sebepleri:
- Zorunlu olarak 1 yıl ile 6 yıl arası fiili çalışma var
- İşveren var
- İş akdi var
- Sigorta Kartı var
- Fiili çalışma var
- Ücret var
- SGK işe giriş tescil kaydı var
- Okul Müdürleri ve SGK Müdürlükleri tarafından Sigorta Kartları verilirken "Şanslısınız, sigortalılığınız başladı, bu işe başlayış ile yaşıtlarınızdan erken emekli olacaksınız" şeklinde yanlış bilgilendirme var.
- Sigorta kartı normal emeklilik primi yatırılan sigortalının kartı ile aynı
- Sigorta Kartı üzerinde emeklilikte Sigorta Başlangıcı sayılmaz yazmıyor
- Aynı sigorta kartı ve numarası ile iş hayatımıza devam ettik. 2008 yılına kadar işe giriş tarihi olarak görünüyordu. Bir düzenleme olmamasına rağmen bu tarihten sonra sigorta başlangıç tarihi olarak görünmemeye başladı.
- Kısa ve uzun vadeli Sigorta ayrımını SGK uzmanları dışında hiçbir vatandaşımız bilmiyordu. Bize verilen SGK kartlarının üzerinde de bu ayrıntı maalesef yazmıyor.
- Emeklilik hesabında başlangıç sayılmadığı konusunda kandırılmasaydık, 1999 yılına kadar defalarca uzun vadeli Sigorta primi ödememizi yapabilirdik. Devletimize güvendik, nasıl olsa sigorta başlangıcımız yapıldı dedik.
- EYT yasası ile 5.000 prim günü çalışmaya emekli olma hakkı verilen sigortalılar var iken 8.000 günden fazla primi olan bizler emekli olamıyoruz. Bu günler bazı arkadaşlarımızda 8.500'ü geçip 9000 prim gününe yaklaşmaktadır.
- Yaşıtlarımız bugün emekli olurken, onlardan daha küçük yaşlarda çalışmaya başlayan bizlerin 13-17 yıl daha çalışması gerekmektedir.
- Yurtdışında staj yapan Türk Vatandaşına, staja başlama tarihi işe giriş olarak sayılmakta ve EYT'den yararlanma hakkı tanınmaktadır.
- Dünyanın hiçbir yerinde kısa ve uzun kol ayrımı yoktur. Fiili çalışma var ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık başlamıştır.
- Kadınlara, staj ve çıraklık dışında başka çalışması olmasa dahi staj ile ilk defa uzun vadeli sigorta işe giriş tarihi arasında doğum yapmış ise, doğum borçlanması hakkı tanınarak işe giriş tarihleri borçlanma yaptığı gün kadar geri çekilebilmektedir. Bu durum vatandaşlar arasında cinsiyet ayrımcılığına neden olmaktadır.
- Stajyer ve Çıraklar, sanayide ve atölyelerde ucuz İşgücü olarak kullanılmakta ve küçük yaşta emeği sömürülmektedir. Ağır ve riskli işlerde çalıştırıldıkları için iş kazaları geçirmekte, uzuvlarını hatta yaşamlarını kaybetmektedirler. Her fiili çalışana sigorta yapılmak zorunda olduğu gibi çırak ve stajyerlere de sigorta yapılması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Daha önce ödenen kısa vadeli sigorta primlerinin sigorta başlangıcı sayılması gerektiği hukuk devletinin kaçınılmaz bir gerekliliğidir.''
Staj ve çıraklık mağdurları ne talep ediyor?
Staj ve çıraklık mağdurları fiilen çalıştıkları ve sigorta kayıtları ile e-Devlet'te açıkca görünen ilk işe giriş tarihinin emeklilik hesabının yapıldığı sigorta başlangıcı sayılmasını talep ediyor. Staj ve çıraklık mağdurları daha fazla seçim vaatlerine konu olmadan mağduriyetlerinin çözüme kavuşmasını ve sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını talep ediyor.
Staj ve çıraklık sigortası hangi durumlarda emeklilikte geçerli?
Avukatlar, staj sürelerini borçlanmak için bazı şartlara uymak zorunda. Bunlardan biri, stajın ilk 6 ayını mahkemelerde, ikinci 6 ayını da avukat yanında geçirmek. Ayrıca, barodan onaylı belge ve borçlanma dilekçesi ile başvurmak gerekiyor. Staj süresi 1 yıl olmasına rağmen, isteyen avukatlar daha az süre için de borçlanma yapabiliyor. Staj yapan anneler ise sigortalı olmadan önce doğurdukları çocuklardan borçlanamıyorlar. Ancak staj veya çıraklık sonrası doğan çocuklar için borçlanma imkanı var.
Bu durumda, staj veya çıraklık ile sigortalı çalışmaya başlama arasında doğum yapan anneler, bu doğumları borçlanarak sigorta başlangıç tarihlerini geriye alabiliyorlar. Böylece, emeklilik için gerekli yaş ve prim şartları da azalıyor.
3308 Sayılı Yasa kapsamındaki fiili çalışmalar dikkate alınacak mı?
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonunun sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelerde bulundu:
Çocukluğumuz sanayilerde ve işletmelerde çalışarak, üreterek, alın teri dökerek geçti. İşe giriş tarihimiz ve sigorta numaramızın yazdığı pembe kartımızla sigortamız var zannederek çalıştırıldık. Bugüne geldiğimizde sigortamız emeklilikte başlangıç olarak sayılmıyor. Tek suçumuz çocuk yaşta çalışmak, devletimize güvenmek miydi bilmiyoruz. 1986’dan itibaren gelen bu mağduriyetin devletimiz tarafından artık görülmesini ve çözülmesini istiyoruz. Bugün meslek liselerinden ve çıraklık okullarından yeni insanların yetişmesi, çocuklarımızın yetişip usta olması, sanayilere, atölyelere ve Türkiye'nin tüm iş kollarına nitelikli iş gücünün, yetenekli teknik elemanların, ve donanımlı insan kaynağının sağlanması için artık böyle mağduriyetler kalmamalıdır. Türkiye Yüzyılında, Gazi Meclisimizden beklentimiz; "3308 Sayılı Yasa kapsamındaki fiili çalışmalarımızı göz önüne alarak yeni bir yasa ile hakkımızı vermesidir." 3308 Değişmeli ve E-Devlet sisteminde görünen "4A Tescil Başlangıç" tarihi; "Hizmete Başlama Tarihi" olarak kabul edilmelidir.
Staj ve çıraklık mağdurları için çalışma yapılacak mı?
Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, ülkemizde çırak okuluna ya da liselerin staj dönemlerinde meslek okullarından staja giden kişilere sigorta girişleri yapılarak sigorta kartı verildiğini ancak emeklilikte bunun hiçbir işe yaramadığını söyledi. Erdursun, okulların bu kişiler adına sadece yüzde 1 iş kazası meslek hastalığı primi yatırdığını, tüm kollara tabii prim yatırılmadığı için emeklilikte bir işe yaramadığını da vurguladı.
EYT'den yararlanamayan staj ve çırak mağdurları için hükümetin bir çalışması olmadığını ifade eden Erdursun, "Bu durumda olan kişileri böyle gereksiz yere umutlandırmakta uygun olmaz. Şu anda hükümetin Torba Yasa çalışmasının içerisinde stajyerlerin ve çırakların mağduriyeti yok ama biz Torba Yasa’nın içindekiler için kesin şu vardır, bu vardır diyemeyiz ama aldığımız bilgilere göre, daha çok BAĞ-KUR-Kur ya da ev hanımlarının eksik günlerini tamamlarken ödeyecekleri primlerde bir miktar indirim, emekli aylıklarına en düşük emekli aylıklarına bir miktar seyyanen artış gibi durumlar şu anda Torba Yasa’da görüşülen, konuşulan durumlar. Maalesef stajyerlerin ve çırakların durumu gündemde değil" dedi.
Bursa Staj ve Çıraklık Mağdurları Federasyonu'nun düzenlediği etkinlikte konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman ise ekim ayında Meclis açılır açılmaz bu sorunun ortadan kaldırılacağını umduğunu belirtti.
Emeklilik mağduriyetlerine hakim iki uzmanın bu kadar farklı düşüncelere sahip olması staj ve çıraklık mağdurlarını şaşırtırken gözler yine son kararı verecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrildi. Staj ve çıraklık mağdurları en kısa sürede Torba Yasa ile emeklilik haklarına kavuşmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir adım atılmasını talep ediyor.
Staj ve çıraklıktaki mağduriyetlerin çözümü bulundu!
Staj ve çıraklık mağdurları haklarını aramaktan vazgeçmeyeceklerini belirtirken yetkililerden duyarlılık bekliyor. Emeklilik sisteminde yaşanan haksızlığın giderilmesi için staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılması gerektiğini vurgulayan Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Fedarasyonu da birçok şehirde bulunan dernekleriyle staj ve çıraklık mağduriyetinin çözümü adına çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Akdeniz Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet Doruk, staj ve çıraklık mağduriyeti ve ülkede ihtiyaç duyulan ara eleman sıkıntısının da çözüme kavuşacağı bir proje hazırladı.
Söz konusu proje şu sözlerle anlatılıyor:
''Meslek Liseleri Ve Çıraklık Okulu Teşvik Ve Öneriler
A) Meslek liseleri ve çıraklık okula giden, gitmiş, geçmişte sadece kısa dönem sigortaları yapılan herkesin sigorta primleri uzun döneme çevrilmelidir, eyt yasasıyla mağdur edilmiş, 1 ila 6 yıl arasında fiili olarak çalışmış, sigorta kartları verilmiş eski çıraklar şimdiki ustaların mağduriyetleri giderilerek çırak yetişmesinin önündeki önemli bir engel giderilmiş olur.
B) şu anda meslek liseleri ve çıraklık okuluna giden herkesin uzun dönem sigortaları yapılmalıdır. (kaynak işsizlik fonundan sağlanmalıdır)
C) Mesleki eğitim gören gençlerimize ödenek asgari ücretin %50'si ile %100’ü kadar ödeme yapılmalıdır. Ülkenin ihtiyaçlarına göre ödenekler değişmelidir. Bu konuda oda başkanları ile işbirliği geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmelidir. Bu bölümde tam bir koordinasyon sağlanmalı, oda başkanları, ticaret odası, organize sanayi odası ile uyumlu bir program geliştirilmeli, ihtiyaçlar belirlenmeli, cv havuzları oluşturulmalı, ona göre de işe yerleştirilmeler sağlanmalıdır.
D)Eğitim süresi 4 yıl olmalı, 4 yıl sonunda kalfalık eğitimini tamamlamalı, 360 derece performansa göre mezun olmalıdır, mesleki yeterlilik sınavına tabi olarak mezun olmalıdırlar.
E)Ustalık için 2 yıl daha eğitim görmeli, belirlenen yerlerde ustalık eğitimlerini tamamlamalı, 360 derece ustalık belgesi almalıdırlar.
1.Ustalarımıza devlet destekli KOSGEB - İŞKUR destekleri ile işletme kurmalarına destek olmalılar.
2.Eğer çalışmak istiyorsa onların iş bulmalarına yardımcı olacak bürolar oluşturulmalı, İşkur ve özel sektör vasıtasıyla sağlanmalıdır.
F. Üniversiteyi bitirmiş fakat işsiz gençlerimize hızlandırılmış iş garantili kurslar temin edilerek onların meslek sahibi olmaları sağlanır, sanayinin eleman açığı hızlıca giderilir, ülke sanayisine ve aile barışına önemli katkı sağlanır. Yine bunun koordinasyonu tüm odalarda oluşturulacak yazılım desteği ile sağlanır.
Özet: Tüm bunların ışığında yılda 1 milyon istihdam hedefimiz hızlıca sağlanır. Sürdürülebilinir sgk sağlanır, ülkemizin gelişmesine ve ihracatına büyük katkı sağlanır, mutlu aile ve mutlu bireyler sağlanır.
Şu an da meslek liselerine sağlanan sigortanın bir hükmü kalmamıştır, çünkü artık 18 yaşına kadar sağlık sigortası devlet tarafından yapılmaktadır.
SGK'nın bu yılki açığı 59 milyar olarak tahmin edilmekte, 7 aylık açık 29 milyar olmuştur.
1,8 milyon EYT'liyi emekli etmesine rağmen SGK geçmiş yıllara göre daha iyi durumda seyretmiştir.
Bundan sonraki yıllarda da sistem 60 yaşına kadar emekli vermeyecek, üstelik her yıl 1 milyon yeni istihdam sisteme girmekte, ortalama 500 bin de vefat eden kimse olacak, dolayısıyla bir kaç yılda aktüel denge eski haline gelecektir."
CHP'den staj ve çıraklık mağdurlarına destek!
CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, TBMM’de yaptığı konuşmada, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına desteğini dile getirdi.
Milletvekili Yontar, “Bugün ülkemizde stajyer ve çırak olarak çalışma hayatında bulunan yaklaşık 1,5 milyon kişi vardır. Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihi emeklilikte başlangıç olarak kabul edilmediği için, stajyer ve çırakların emeklilik tarihi uzamaktadır. Ayrıca geriye dönük borçlanma hakkının da tanınmaması, mağduriyeti bir kat daha artırmaktadır. Bunlar 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olmaları durumunda hem EYT mağduru hem de ilk işe başlangıçları sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğinden, emeklilik ve kademeli emeklilik sistemi marifetiyle ikinci kez mağdur oluyorlar. Yapılacak bir düzenlemeyle stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilmeli ve arkadaşlarımızın sorunları çözülmelidir." ifadelerini kullandı.
Staj ve çıraklık mağdurları için yasa teklifi hazırlandı!
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, partisinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından basın mensuplarına gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçim öncesi verilen vaatlerin gerçekleştirileceğini; staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağduriyetlerinin çözüleceğini belirten Kılıç, staj, çıraklık ve kademeli emeklilik mağdurları için yasa teklifi hazırladıklarını duyurdu. Kanun teklifinin ne zaman sunulacağı bilinmezken mağdurlar teklifin kabul edilmesini, staj ve çıraklık sigortasının emeklilikte başlangıç sayılmasını talep ediyor.
Staj ve çıraklık mağdurlarından ortak ses: Hakkımız olanı istiyoruz!
Staj ve çıraklık mağduriyeti günden güne büyürken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın konuya olumlu bir cevap vermesini bekleyen mağdurlar emeklilik haklarına kavuşmak için gün sayıyor.
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu tarafından organize edilen ve Federasyona bağlı dernekler, Türkiye genelinde eş zamanlı meydanlara inerek, hükümete seslerini duyurmaya çalıştı.
Zorunlu staj ve çıraklık yapanlar emekli olabilme haklarının ellerinden alındığını belirterek, sorunun düzeltilmesini bekliyor. İlk işe giriş tarihi 2000 öncesi olan yüz binlerce çalışan insanın emekli olamadığı tahmin ediliyor.
Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu, staj ve çıraklığın SGK girişi olarak tanınması için basın açıklaması yaptı. 15 il ile eş zamanlı yapılan açıklamada, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve tescil numaralı kartlarının verildiğini ancak "aldatıldıklarını" söyleyen binlerce emekçi, "Staja adalet, çırağa adalet" sloganıyla hak talebinde bulundu.
Federasyon Başkanı Murat Bal, Kadıköy'de yapılan basın açıklamasında, "1986’da çıkan 3308 Sayılı Yasanın elimizden aldığı Sosyal Güvenlik kapsamındaki hak kaybımız neticesinde bizler, zorunlu staj ve çıraklık yaparken SGK tarafından işe giriş tarihli ve Sgk tescil numaralı sigorta kartı verilerek ve 'Sigortanız başladı' denilerek aldatılan ve sonrasında bu tarih, gerek SGK ekranında, gerek SGK sistemlerindeki verilerde sigorta başlangıcı gösterilerek kandırılmaya devam edilen, akabinde 2000’li yılların başlarında ikinci bir tarih çıkartılarak mağdur bırakılan bir kitleyiz" dedi.
''HAKKIMIZI ALAMIYORUZ''
Dünyanın hiçbir yerinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı olmadığını sözlerine ekleyen Bal, şunları söyledi:
"Fiili çalışma var ise, maaş alınmış ise iş hayatı başlamıştır. Dolayısıyla sigortalılık süresi başlamıştır. Sadece ülkemize özgü olan bu sorunun bir an önce çözülerek fiilen çalıştığımız ve sigorta kayıtları ile E-Devlet’te açıkça görünen 'ilk işe giriş tarihimiz' emeklilik hesabında hizmete başlangıç tarihi olarak sayılmalıdır. Nasıl ki bir insanın iki farklı doğum tarihi olmazsa, iki adet işe girişi de hukuken olamaz. Ancak maalesef ki ülkemizdeki uygulama şu anda budur. Şöyle bir mevzuat düşünün ki; Yurtdışında aynı staj/çıraklığı aynı şartlarda yapan birisi Türkiye’ye geldiğinde staj ve çırak başlangıç tarihini işe giriş olarak saydırabiliyor ve bizler gibi mağdur olmadan hakkı olanı rahatlıkla alabiliyor. Oysa bizler de aynı şekilde fiili olarak çalıştık, maaş aldık, iş akdimiz oluşmuştu ama maalesef biz hakkımız olanı alamıyoruz.
''HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ''
Benzer sorunun kadın doğum borçlanmasında da olduğunu vurgulayan Bal, şöyle devam etti:
"Bilindiği gibi kadın doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce işe giriş olması gerekiyor. Ancak öyle bir mevzuat düşünün ki; normalde işe giriş olarak kabul edilmeyen staj/çıraklık girişi, konu kadın doğum borçlanması olduğunda ne hikmetse işe giriş kabul ediliyor ve doğum borçlanmasına izin veriliyor. Böyle haksızlıkların olduğu yılların mağdurları olarak biz artık bu mağduriyetin bitmesini istiyoruz.
Mağduriyetimizin çözümü adına gerek sahalarda, gerek siyasi görüşmelerimizle, gerekse sosyal medya çalışmalarımızla mücadelemiz devam etmektedir. Haklıyız çünkü elimize verilen o sigorta kartlarındaki anlaşılmayan gerçek ile bize söylenen aynı olmadı. Bizlere işe girişiniz yapıldı denmişti. SGK kartlarını görünce, ilk işe giriş tarihimiz kayıtlara işlenince, maaş alınca, bilfiil çalışınca bizler de bunu gerçek zannetmiştik ancak maalesef gerçek değilmiş. Geldiğimiz noktada hakkımız olandan başka hiçbir talebimiz yoktur."
Gözler yeni torba yasada!
Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da staj-çıraklık sigortası, Bağ-Kur tescil,ihya ve prim, 5000, kısmi ve kademeli emeklilik meselesi de bulunacak. Emeklilik sistemindeki sorunların tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce vatandaş adil ve eşit bir emeklilik sistemi talep ediyor.
Meclis açılır açılmaz önceliğin seçim öncesi vaatlere verileceğini, EYT'de ikinci perde olarak tanımlanan düzenlemenin de AK Parti'nin Meclis'e sunacağı ilk torba kanun teklifi içerisinde yer alması bekleniyor.
Yaklaşık 4.5 milyon EYT’linin sadece 1 milyon 800 bini emeklilik hakkında kavuşmuşken staj-çıraklık sigortası nedeniyle emekli olamayan vatandaşların mağdur edilmeyeceği ve yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın çalışmaları neticesinde Torba Yasa'yla çözüme kavuşturulması bekleniyor.
1 Ekim'de Meclis'in açılmasının ardından ilk Kabine Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2.torba yasada bulunması beklenen emekliye ikramiye müjdesini verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan'ın açıklamalarının ardından Bağ-Kur prim mağduriyetinin de çözüleceği anlaşıldı. Ancak uzun süredir milyonlarca vatandaşın emekliliklerinin önünde engel teşkil eden staj-çıraklık sigortası mağduriyetinin torba yasada yer alıp almayacağına dair net bir açıklamada henüz bulunulmadı.