2018 yılında çıkartılan kanun ile yeniden yapılandırılan SGK prim borcu trafik cezası, emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve öğrenim kredisi gibiborçların ödenmesi için bugün son fırsat. Borçlarını yapılandırdığı halde ödeyemeyenler için son ödeme tarihi 28 Şubat 2019 tarihine kadar uzatılmıştı.
İLK İKİ TAKSİTİ ÖDEMEYENLER GECİKME FAİZİ ÖDEYECEK
Yapılandırdığı borcunun ilk iki taksitini 28 Şubat’a ( bugün) kadar ödemeyenler, yapılandırma haklarını kaybedecek. Yapılandırma başvurusunda bulunduğu halde ödeme yapamamış kişilerin yeniden başvuru yapmalarına gerek bulunmamaktadır. Ödenmemiş tutarları doğrudan ödedikleri takdirde, yapılandırma hakkından yararlanmaya devam edebilecekler. Ancak bu kişilerden, borcun ödenmesi gerektiği tarihten itibaren geç ödeme zammı da alınacak.
Son ödeme tarihi 31 Ağustos 2018 olan birinci taksit için 8 Eylül 2018'den; son ödeme tarihi 31 Ekim 2018 olan ikinci taksit için ise 1 Kasım'dan geçerli olmak üzere 28 Şubat'a kadar aylık yüzde 2 oranında geç ödeme zammı eklenecek.
PEŞİN ÖDEMEYİ SEÇİP ÖDEME YAPAMAYANLAR NE YAPACAK?
Peşin ödemeyi seçenler için anaparaya, enflasyon farkının yüzde 10'u eklenerek ödeme olanağı sağlanmıştı. Ancak peşin ödemeyi yapmayanlar yüzde 90 indirim hakkını kaybettiler. Bunların anapara borçları önce borcun doğduğu tarihten 18 Mayıs 2018'e kadar Yİ-ÜFE oranında artırılacak. Bu tutara 8 Eylül 2018'den 28 Şubat'a kadar aylık yüzde 2 oranında geç ödeme zammı uygulanacak. Daha önce peşin ödeme tercihinde bulunmuş olanlar, borçlarını taksitli ödemeye çeviremeyecekler.
BORCUNU ÖDEYEN EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?
Borç yapılandırması emeklilik yaşını dolduran ve eksik prim günü olanlar için de büyük bir fırsat oldu. Eksik prim günü olduğu için emekli olamayanlar yapılandırdığı borçlarını ödeyerek emekli olabilecekler.
GSS BORCU ÖDEMESİ NEREYE YAPILIR?
Yapılandırmış olduğunuz borcunuzu TC Kimlik Numaranız ile anlaşmalı banka şubelerinden, bu bankaların ATM’lerinden yada internet bankacılığından ödeyebilirsiniz. Anlaşmalı bankaların listesi aşağıdaki gibidir.
Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Burgan Bank, Citibank, Denizbank, Fibabanka, Finansbank, HSBC Bank, ICBC Turkey Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Odea Bank, Şekerbank, T.C. Ziraat Bankası, Turkısh Bank, Turkland Bank, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası ,Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası ,Türkiye Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Katılım Bankası