Hayatlarını çocuklara Kuran-ı Kerim öğretmek, İslam'ın emir ve yasaklarını aşılamaya adayan fahri Kur’an Kursu öğreticileri, kendileriyle aynı görevi yapanlarla haklarının eşit olmamasından dolayı mağduriyet yaşıyor.

Çoğu hafız olan Diyanet fahri kur'an kursu öğreticileri, kadro sevinci yaşamak için uzun zamandır bekliyor. Ülkemiz için ne kadar önemli bir iş yaptıklarının, vatana millete hayırlı nesiller yetiştirmek için çaba sarf ettiklerini ancak bunun karşılığını alamadıklarını belirtiyorlar.

Kendi ifadeleriyle sorun ve talepleri şöyle:

Milletimizi yüce Kitabı’mızın hayat veren ilke ve değerleriyle buluşturan Kur’an Kursları Türkiye de Kur’an öğretimini sürdüren en önemli kurumların başında gelmektedir.

Bu kurumların amacı, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki İl Müftülüklerine bağlı Kuran Kurslarında istihdam edilen Fahri (Geçici) Kuran Kursu Öğreticileri tarafından Kur’anıKerimi okumak, anlamını öğretmek, hafızlık yaptırmak ve din eğitimi almak isteyen vatandaşlarımız başta olmak üzere,ihtiyaç odaklı kategoride,4-6 yaş çocuk kategorisinde, hafızlık kategorisinde, görme ve işitme engelli sınıflarında uzun süreli yaz ve kış aylarında Fahri (geçici) Kuran Kursu öğreticisi olarak görev yapmaktalar.

Fahri Kuran Kursu öğreticiliği yapmak için;Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri 657ʼye tabi olacak şekilde Diyanet bünyesinde yılda iki kez kış ve yaz dönemi olmak üzere KPSS, DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi) sınavlarının ardından mülakat puanları ile ve belirli belgeleri de ibraz ederek istihdam edilmektedir.

Kış dönemi boyunca 9 ay görev yapmak için KPSS +DHBT ve mülakat puanı ile göreve başlayıp, dokuzuncu ayın sonunda görevden istifa ettirilmektedirler. 

Yaz Döneminde ise 2 ay görev yapmak için KPSS +DHBT ve mülakata tabi tutularak görev sonunda yine istifa ettirilmektedirler. 

Bu çalışma ve ayrılma şekli ile mali ve sosyal haklarından da el çektirilmektedir. 

Devletimiz ve diyanetimiz 2013 Den 2018 e kadar hiç kadroya KURAN KURSU ÖĞRETİCİSİ alım yapmamıştır.Yüksek puanları gelecekleri çöpe gitmesine mağdur edilmelerine sebeb olunmuştur* 2018 sonrasında çok az bir alım yapılmış olup ortaöğretim,ilahiyat önlisans kontenjanları da kapatılmıştır, kadrolularla aynı hizmeti yapıp aynı saygınlığa ve özlük haklara sahip değiller.

Yeni kadrolu ve sözleşmeli olarak atanan kardeşlerimize Fahri (geçici) Kuran Kursu Öğreticileri olarak STAJYER EĞİTİMİ VERMEKTELER tecrübeli oldukları için diyanet gel sen bilgili donanımlı tecrübelisin bu yeni atadığım insanı eğit diyor. Lakin kadro ve özlük hakları verilmiyor.
Sayıları yaklaşık 25 bin olan Fahri Kuran Kursu Öğreticileri,çalışma süresi boyunca asgari ücretin çok altında ortalama 10 bin  TL ücret almaktadır. 

Aylık olarak 8- 9 günlük sigorta primleri yatırılmaktadır. 

Bu durumdan dolayı da SGK üzerinden prim borçları oluşmakta ve mağduriyetleri artarak devam etmektedir. 

Fahri Kuran Kursu Öğreticilerinin hiçbir özlük hakkı yoktur. 

İşsizlik sigortasından faydalanmamaktadır. 

Ayrıca emeklilik haklarına da sahip değildir.

Yaklaşık on bir yıldır düzenli bir alım yapılmadığı ve kontenjan sağlanmadığı için KPSS+ DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi)puanları gelecekleri çöpe gitmiş ve kadroları verilmrmiştir.

Cumhur İttifakı, 2018 yılında Fahri (Geçici) Kuran Kursu Öğreticilerinin kadroya alınmasına dair söz vermişti. Ancak bugüne kadar yapılan herhangi bir çalışma yapılmamış ve fahri kuran kursu öğreticileri kapsam dışı bırakılmıştır. 

Öğretmenler için yer değiştirme başvuruları ikinci kez alınacak: İşte tarihler Öğretmenler için yer değiştirme başvuruları ikinci kez alınacak: İşte tarihler

Yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için 24/01/2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına kanun teklifimizi verdik. Kanun teklifimiz ilgili komisyonlarda beklemektedir. 

Yıllardır kendilerinden istenen tüm şartları sağlayarak, sınavlarda belli bir başarı elde ederek, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan Fahri Kuran Kursu Öğreticilerinin insanların çalışma hayatında en temel insani ihtiyacı olan emeklilik hakkı doğamayacak şekilde çalışmaları, çalışma hayatına aykırılık teşkil etmektedir. Bu nedenle uzun yıllar boyunca Diyanete hizmet etmiş Fahri Kuran Kursu Öğreticilerine emeklerinin karşılığı kadroları verilmelidir. 

Bu sebeple halen görevde olup olmama şartına bakılmadan yaşanan mağduriyetlerin giderilerek, hakkaniyet ve eşitlik ilkesi çerçevesinde SGK pirim günleri taban alınarak alanlarına uygun kadro verilmesi gerekmektedir.

YRP MİLLETVEKİLİ DOĞAN BEKİN'DEN DESTEK

Editör: Zeynep Peksoy